luni, 23 noiembrie 2015                                       Cum sa recunosti cenzura


         Cenzura politica este impiedicarea opozitiei de a isi face auzit mesajul.
      Metodele de control prin care se impiedica diseminarea informatiilor care dauneaza puterii sunt directe sau indirecte.
      Metodele directe de cenzura sunt evidente si facute publice de catre stat pentru a da un exemplu tuturor-se organizeaza procese publice, se ard carti ,se desfiinteaza partide sau organizatii civice,etc.
      Din pacate , in momentul in care cenzura devine evidenta pentru toata lumea, e prea tarziu. Statul are deja o putere atat de mare incat isi terorizeaza cetatenii fara nicio teama ca acestia ar putea organiza o revolta masiva.
      De aceea ingrijorarea noastra trebuie sa se exprime atunci cand sesizam actiuni de cenzura indirecte cum sunt -

-limitarea accesului public la informatii care in mod legal ar trebui sa fie acordat.
-invitarea exclusiva a unor jurnalisti agreati la conferinte de presa sau evenimente de interes public.
-invitarea exclusiva a unor organizatii agreate(sindicate si organizatii non-guvernamentale) la negocieri cu reprezentantii statului.

-retragerea unor fonduri publice acordate unor persoane si organizatii care isi exprima opozitia fata de putere si acordarea preferentiala a acestora catre cei agreati.
-limitarea libertatii presei prin neacordarea de licente de functionare, amendarea si taxarea excesiva, cu regim preferential pentru cei care practica un jurnalism in favoarea puterii.
-hartuirea administrativa a unor persoane sau organizatii care fac parte din opozitie.
-hartuirea prin inventarea unor acuzatii nefondate si discreditarea publica inainte ca instantele judecatoresti sa decida validitatea acuzatiilor.
       Trebuie sa luam atitudine impotriva oricaror actiuni de cenzura , chiar daca ele sunt indreptate asupra celor care nu ne reprezinta opiniile fiindca odata acceptate, putem fi oricand subiectul unor abuzuri mult mai grave.
 
     Cea mai insidioasa forma de cenzura indirecta este Opozitia Controlata.
         Opozitia Controlata este denumirea data tuturor actiunilor prin care puterea aduce in fata opiniei publice persoane si organizatii care ii sunt loiale dar pe care le prezinta ca facand parte din opozitie.
        Puterea infiinteaza si finanteaza organe de presa, organizatii si recruteaza lideri care se pretind a fi impotriva actiunilor guvernamentale , avand voie sa critice doar anumite aspecte ale puterii ,care nu sunt esentiale si care nu afecteaza in niciun fel continuarea abuzurilor asupra cetateanului de rand.
         Fiind bine finantata, Opozitia Controlata are o foarte buna mediatizare, beneficiaza de burse si sinecuri care dau aparenta de expertiza si experienta, se afla intotdeauna la locul oportun si la timpul potrivit ca sa se pozitioneze in fata Opozitiei Reale si sa o impiedice in acest fel sa isi transmita mesajul , sa castige simpatizanti si sa actioneze pentru apararea intereselor celor pe care ii reprezinta.
         Ca exemplu de Opozitie Controlata puteti vedea Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic  https://www.facebook.com/mcpdc/?fref=nf
 care are rolul de a cenzura Societatea Civila reala, aceasta va fi redusa la tacere sub pretextul ca Guvernul s-a consultat deja cu cetatenii si organizatiile neguvernamentale.
        Guvernul nu se ocupa cu dialogul civic !
Guvernul face parte din Puterea Executiva iar societatea civila are rolul de a sanctiona orice derapaje ale puterii.
         Puterea Executiva 
trebuie sa fie receptiva la discursul societatii civile, nu sa il centralizeze,monopolizeze si in consecinta sa il controleze.

         De cand punem lupul paznic la oi si ne felicitam cat suntem de democrati?

                                             
      

                       
              

     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu