sâmbătă, 21 noiembrie 2015

                                 Cum sa recunosti propaganda              Uitati toate definitiile invatate in scoala despre propaganda, nu va sunt de mare folos.
         Sa presupunem ca un pastor trebuie sa adune turma de oi in tarc peste noapte. Cum poate realiza asta?
         Are la indemana doar 3 metode ca sa determine nevinovatele ierbivore  sa renunte la insinctul natural de libertate de miscare si de asociere in grupuri care reflecta ierarhia sociala si legaturile de sange.
1.recompensa- sa puna in spatele portii tarcului o capita de fan proaspat si ademenitor in speranta ca mioarele vor renunta la libertate de buna voie.

2. spiritul de turma- sa ia liderul informal al turmei ( berbecul in cazul acesta)si sa il treaca vrand/nevrand peste pragul portii in speranta ca oile il vor urma datorita increderii pe care o au in el.
3.pedeapsa- sa foloseasca batul sau cainii de la stana ca sa impinga cu forta acele oi care se incapataneaza sa nu intre in tarc.
         Simplu pana acum , nu? Propaganda nu este nimic altceva decat utilizarea cuvintelor ca sa determini un om sau o comunitate de oameni sa renunte la libertatile lor si constiinta individuala pentru a  actiona conform unui plan extern prestabilit.
         Metodele propagandistice sunt aceleasi 3 metode ale pastorului din exemplu, recompensa, spiritul de turma si pedeapsa.
 1.        Recompensa utilizeaza laude excesive la adresa celor care se conformeaza planului ,ei sunt cei buni , cei drepti, cei curajosi, cei onesti, cei inimosi, cei plini de compasiune etc. Viitorul celor care se conformeaza va fi pictat in superbe culori pline de speranta, prosperitate, echitate,armonie, o adevarata viziune a raiului.

 2.        Spiritul de turma va fi utilizat pentru a ii convinge pe cei nehotarati daca se conformeaza sau nu, lor li se prezinta lideri de grup, particularizati dupa caracteristicile fiecarei comunitati si care ii vor indemna prin exemplu personal si cu emfaza sa treaca odata pragul tarcului.
3.        Pedeapsa este folosita pentru a ii determina pe cei care refuza sa se conformeze, in primul rand sa taca.
          E mai putin important daca si ei vor urma planul trasat sau nu, pentru ca oricine pregateste o miscare sociala anticipeaza ca vor fi si oameni care nu se vor supune directivelor venite din afara constiintei lor si de cele mai multe ori, impotriva intereselor lor.

          Deci adversarii planului prestabilit vor fi prezentati ca retrograzi, comunisti, nazisti, corupti, spioni, tradatori de tara, rasisti, extremisti etc.
          Iar pentru cei care insista sa nu taca desi ploaia de invective curge peste ei din toate partile , cateodata chiar si de la cei mai apropiati lor, ei bine pentru ei exista cainii de stana care vor incepe gradual cu mici sicane administrative , mici amenintari si in functie de ordin pot merge pana la sacrificarea oitelor negre.
           In concluzie , de fiecare data cand va gasiti in fata unei alegeri prezentata astfel incat nu exista nuante, cale de mijloc, negocieri, analize ,date exacte, fapte certe, puncte de vedere  care se completeaza,timp de gandire, toleranta pentru diversitate ci exista doar alb sau negru, cu noi sau impotriva noastra, aveti de a face cu propaganda si sunteti impinsi pe poarta tarcului.

           Propaganda nu se foloseste doar in politica , sunteti zilnic subiectul unor tehnici propagandistice, incepand cu reclama care iti spune ca oamenii inteligenti folosesc produsul X( deci cine nu foloseste produsul este automat prost), de la indemnul - Comanda acum, oferta expira in 10 minute!-(anuland timpul necesar luarii unei decizii informate) si pana la bunica pe care o vedeti in parc nedreptatind unul dintre nepoti cu justificarea- Lasa-l ca e mai mic...-(numai un copil rau ar vrea ca cineva mic sa fie pedepsit,nu-i asa?).
               Ca exemplu de propaganda am dat discursul de mai sus unde poarta tarcului e daramarea guvernului, oile care intra singure pe poarta sunt pline de compasiune, responsabile, solidare,luptatoare impotriva coruptiei iar oile negre care insista sa creada ca dramarea guvernului nu e cea mai buna solutie sunt in mod clar nu numai corupte dar implicit ucigase de oameni nevinovati.
         Cat despre liderii de turma informali, au fost invitati sau prezenti pe lista celor care ar trebui sa fie invitati la Cotroceni.


                      

                                                

          

     
          


                       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu