sâmbătă, 21 noiembrie 2015

                            

                                Cum sa recunosti adevarul

    

      Encefalul are rolul de a centraliza infomatiile primite de la receptori, a le analiza si a decide un raspuns potrivit pentru supravietuire.

     Evident , cu cat un animal este mai evoluat cu atat capacitatea lui de analiza este mai mare.

     Pare simplu de inteles ceea ce am scris pana acum dar nu stiu cati realizeaza ,in afara celor care au cunostinte mai complexe de fiziologie , ca animalele pot trai fara parti din encefal, pana la bulbul rahidian.

     Au fost facute experimente pe diverse specii de mamifere prin care li s-au facut rezectii succesive de portiuni ale encefalului si s-a constatat ca la cea mai mare parte dintre ele ,nu numai ca supravietuiesc ci atat timp cat li s-au oferit conditii bune de viata in captivitate, un vizitator neavizat nu putea recunoaste din comportamentul acestora nimic diferit.

     Aceste animale, nu puteau invata decat partial, nu puteau vana eficient , nu puteau raspunde corespunzator interactiunii cu alte animale , isi pierdeau anumite functii  dar isi pastrau constiinta de sine si capacitatea de a isi duce viata mai departe.
     Concluzia este ca evolutia a pus toate mecanismele de supravietuire necesare pana la aparitia emisferelor cerebrale si ca functia aceastora este primordial de analiza si predictie.
      Cu introducerea aceasta extrem de simplista dar presupun ca oricum plictisitoare, incerc sa aduc in nivelul de constientizare a celor ce citesc articolul ca poseda un aparat de analiza si predictie, cel mai bun de pe intregul glob pamantesc, care beneficiaza de milioane de ani de evolutie si de sute de mii de ani de cunostinte acumulate de omenire.
      Oricine este perfect capabil sa recunoasca adevarul chiar daca au doar partial informatiile necesare si chiar daca nu are cunostinte intr-un anumit domeniu la care se refera propozitia logica analizata ca fiind adevarata.
      Deci nu ne referim la date exacte, acelea nu pot fi cunoscute decat prin experimentare si invatare ci la concluzia care poate fi trasa pe baza acestor date. Concluzia trebuie sa fie evident adevarata pentru oricine are la dispozitie acele date.
      Nicio informatie nu vine din vid ci se coreleaza cu alte sute de mii de informatii pe care omul le-a dobandit de-a lungul evolutiei speciei umane si le-a dobandit personal.
      Ca sa folosesc o imagine plastica, sa ne imaginam ca in timpul analizei,creierul se comporta ca o masina de pinball in care propozitia analizata se tot loveste de informatiile anterior acumulate si este respinsa prin mii de bariere .
     In momentul in care o propozitie logica trece de toate aceste bariere si este identificata ca fiind adevarata, sute de mii de circuite nervoase se aprind ca in acest videoclip.

                         
     Aceasta transmitere rapida si fluida prin circuitele neuronale, aceasta suita de conexiuni are ca raspuns biochimic secretia in cascada a unor substante numite neurotransmitatori care dau senzatia de claritate mentala si chiar de bine sau fericire.
     Daca nu ati stiut de ce sunt unii copii si adulti atat de dornici ca sa isi petreaca ziua rezolvand ecuatii din ce in ce mai complexe, ati aflat raspunsul, deoarece au ca recompensa la finalul eforturilor o mica injectie de dopamina.
     Deci atunci cand aflati un adevar, creierul va da o senzatie de bine  identica cu aceea cand sunteti insetat si beti un pahar de apa curata si proaspata fiindca se elibereaza aceleasi substante de recompensa a unui efort rasplatit de evolutie.
     Din pacate , daca acel adevar produce consecinte negative, preferam sa uitam ca l-am identificat ca fiind adevar , ne prefacem ca nu intelegem , rationalizam prin argumente care escaladeaza gradual uneori pana la absurd pentru a ne proteja de constientizarea unei realitati dureroase.
    Intoarceti-va cu onestitate in trecut si veti recunoaste ca de cele mai multe ori ati stiut si ati inteles la timpul oportun realitati pe care ati ales sa le ignorati, toti am facut aceasta greseala si nu doar o data in viata noastra.
     Aveti deci incredere ca veti recunoaste adevarul atunci cand il cautati si ca odata prezentat intr-o forma care poate fi usor inteleasa, acel adevar va fi recunoscut ca atare de oricine il aude.
                                          

                                          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu