luni, 18 aprilie 2016

                           

                                   
                                      Dilema ateilor fata de atacurile asupra ortodoxiei


   Conform ultimului recensamant doar 0,1 % din populatia Romaniei s-a declarat atee ca si mine.
    Presupun ca din cei 19 mii cati suntem de toti ,mai avem si alte preocupari existentiale decat sa atacam ortodoxia.
    Atunci cine publica numarul impresionant de articole si comentarii , cine ia atatea pozitii publice , cine militeaza atat de fervent impotriva ortodoxiei?
     Fara indoiala ca atatea atacuri concertate si sistematice nu puteau veni de la mana de atei cati suntem, nici daca ne organizam toti sa ne ocupam doar de asta . E imposibil logistic.
     Atunci cine ataca ortodoxia?
     Raspunsul logic e ca ortodoxia este atacata tot de oameni religiosi.
     Faptul ca atacurile asupra ortodoxiei vin tot de la oamenii religiosi e evident din radicalizarea , fundamentalismul si irationalitatea atacurilor Daca acesti oameni si-ar investi energia consumata ca sa atace ortodoxismul in alte scopuri mai utile , am fi o lume mai buna.
     Cumva isi imagineaza oamenii religiosi care ataca ortodoxia ,ca daca ei nu saruta icoane si moaste , sunt moral superiori sau mai inteligenti dect ortodocsii practicanti.Fals.
     Orice religie contine aceleasi fundamente bazate pe credinta - adica pe irational.
     Ca sa putem analiza cat de irationala este religia pe care o are cineva si cat de nociva sau pozitiva poate deveni pentru societate - trebuie sa o cunostem.
      Macar in cazul ortodocsilor practicanti , le cunoastem dogma - stim care sunt principiile , traditiile , modul de organizare. Avem , cum s-ar spune ,manualul de functionare , putem interactiona.
      In cazul oamenilor religiosi care ataca ortodoxia ,nu stim nimic despre ei - ce principii au , in ce cred, ce parte a credintei lor se manifesta in actiunile concrete?
      I-as ruga pe toti oamenii care se declara ca fiind spirituali in general fara sa practice nicio religie organizata , sa scrie pe o foaie de hartie macar 10 idei in care cred si sa ne-o puna la dispozitie inainte sa atace ortodoxismul , macar asa stim de pe ce pozitii de irationalitate pleaca.
    Am inteles ca unii cred ca nu ataca ortodoxia in sine ci un anume mod de a practica ortodoxia - atunci sa scrie 10 principii despre cum cred ei ca ar trebui practicata ortodoxia , ca sa putem  vedea daca se potrivesc macar cu ceea ce scrie in Biblie.
    In ce cred acesti oameni religiosi nepracticanti- in ingeri , in semne , in anumite forme de magie , in destin , in reincarnare , in justitia divina pe pamant sau in ceruri , cred ca Divinitatea le vorbeste , cred in pacatul originar,cred in Armagedon ,cred ca exista spirite si acestea comunica prin oameni, etc.? Anume ce credinte irationale au , am vrea sa stim ca sa ne putem proteja la nevoie.
     O fi la moda sa isi inventeze fiecare propria religie dar pentru atei asta nu e mai imbucurator , ci mai ingrijorator fiindca suntem pusi in fata unor oameni care isi organizeaza existenta pe principii irationale , despre care insa nu stim nimic!
       Ceea ce nu au inteles cei care ataca ortodoxismul este ca libertatea de constiinta garanteaza dreptul tuturor de a isi practica religia ,inclusiv religia crestin ortodoxa.
       Iar daca relatia lor cu Divinitatea e atat de complexa si personala incat depaseste asa zisul" primitivism ortodox ", atunci de ce insista sa ne polueze zilnic mediul social cu dogma lor originala despre ce cred ei ca e corect in privinta religiei?


                                             

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu