marți, 26 aprilie 2016

                                                  De ce Turcia nu e Ucraina
                                               sau cum se iau deciziile in UE


         1.In martie 2016 ,UE a incheiat un acord cu Turcia in privinta gestionarii crizei refugiatilor.
    Acordul nu prevede o reducere a numarului de refugiati ci un schimb de 1 la 1 intre refugiatii intrati ilegal pe teritoriul UE -cu refugiatii aflati deja in Turcia.
     Scopul declarat al acestui aranjament este sa descurajeze intrarea in UE a emigrantilor economici care se prezinta drept refugiati si contracararea traficului cu fiinte umane.
    Cum se poate stabili in mod concret calitatea de refugiat,nimeni nu stie,atat timp cat cel putin 5 tari din Orientul Mijlociu se afla in stare de razboi,ca sa nu mai mentionam tarile nord africane si conflictele civile sau incalcarile flagrante ale drepturilor omului care se petrec in cel putin 25 de tari in acest moment.Asta daca aplicantii au macar documente de identificare in posesia lor.
   Deci UE nu castiga absolut nimic din acest acord. Ba mai mult pana acum nu s-a luat in discutie decat evaluarea a 328 de refugiati si numarul maxim nu poate depasi cifra de 72000 pentru acest an.
   Cat costa UE transformarea a 328 de emigranti in refugiati? Doua transe de 3.3 miliarde de euro, 6.765 miliarde de euro, mai exact.
    In acest timp Grecia se zbate intr-o profunda criza economica la care se adauga si o criza a refugiatilor pe care se straduie sa o gestioneze din fonduri proprii.UE a acordat Greciei doar 300 de milioane euro si acesti bani se intorc in destul de mare parte tot la birocratia ceruta de UE.
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-963_en.htm.
   Presupunand ca cei 6.7 miliarde de euro ajung la refugiatii sirieni aflati in Turcia,cum se justifica totusi acordul de liberalizare a vizelor pentru cei 75 de milioane cetateni turci?
   De ce ar fi in interesul UE ,aflata in plina criza economica si criza de securitate, sa dea drept de libera circulatie,cel tarziu pana in iunie 2016,  la 75 de milioane cetateni turci?
    La acestea se adauga si promisiunea redeschiderii capitolelor de negociere pentru aderarea Turciei la UE ca membru cu drepturi depline desi Turcia este o tara implicata in conflicte la granita,in conflicte etnice in interior si care aluneca spre teocratie.
    Evident ca acest acord a fost aspru criticat de opinia publica si chiar de foarte multi parlamentari europeni,insa aceste critici au fost inutile deoarece decizia nu s-a luat la nivelul Parlamentului European.
http://www.caleaeuropeana.ro/intelegerea-ue-turcia-pe-tema-migratiei-criticata-puternic-de-parlamentul-european-cu-o-saptamana-inainte-de-o-decizie-a-consiliului-european/
http://www.mediafax.ro/externe/ue-a-ajuns-la-un-nou-acord-cu-turcia-in-privinta-gestionarii-crizei-migratiei-vom-distruge-modelul-de-afaceri-al-traficantilor-de-persoane-care-exploateaza-suferinta-15100074

    Decizia s-a luat doar de catre Consiliul European ,care e format din sefii de stat si de guverne ale celor 28 de state membre.
   Nicio nevoie pentru ratificarea in cadrul Parlamentului european,a Parlamentelor  nationale sau prin referendum.
     2. Sa luam cazul Ucrainei ,careia i-a fost respinsa cooperarea cu UE doar ca membru asociat.In cazul Turciei-liberalizarea vizelor,in cazul Ucrainei-nici macar statutul incert de membru asociat....
   Exact pentru acest Acord de Asociere la Uniunea Europeana au  inceput protestele EuroMaidanului in noiembrie 2013, care aveau sa duca la razboi civil in anumite regiuni ale Ucrainei.
   Acest razboi civil ,care s-a purtat sub influenta declaratiilor sforaitoare de sprijin ale  liderilor UE,a produs si victime de razboi si refugiati.
   Doua milioane de ucrainieni au in acest moment statut de refugiati si 9 milioane de oameni sunt estimati ca avand nevoie de ajutor umanitar.
http://www.usip.org/olivebranch/2015/10/19/europe-s-refugee-crisis-shows-ukraine-s-resilience
    Acesti refugiati au cerut azil in tarile baltice sau in Rusia,niciunul nu a fost primit de  alte  tari europene mai stabile economic  precum Germania,Austria,Franta ,etc.
   Se pare ca refugiatii de razboi se impart pentru UE in dezirabili si indezirabili...e mai mai bine sa fii sirian decat ucrainian ,asa cum in cazul razboiului din Iugoslavia,era mai bine sa fii bosniac decat sarb.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Euromaidan
https://en.wikipedia.org/wiki/2014_pro-Russian_unrest_in_Ukraine
    Cum a fost respins Acordul de Asociere cu Ucraina?Prin  referendumul negativ al Olandei,care nu a fost deloc surprinzator deoarece cetatenii olandezi voteaza impotriva deciziilor UE de cate ori au ocazia.Olandezii au votat negativ si la referendumul din 2005 impotriva Constitutiei Europene .
http://www.theguardian.com/world/2016/apr/06/dutch-voters-reject-closer-eu-links-to-ukraine-in-referendum
    Evident ca acordul va merge inainte in ritmul pe care il va dori UE,indiferent de referendumul olandez,intrebarea e :Cum e posibil ca Olanda prin Primul sau Ministru sa aprobe liberalizarea vizelor si acordul cu Turcia dar a respins prin referendum acordul limitat cu Ucraina?
        Sau mai clar-ce s-ar fi intamplat cu acordul UE-Turcia daca ar fi fost supus aceluiasi proces democratic de ratificare?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu