vineri, 15 aprilie 2016

De ce este Romania o Republica Semi-Parlamentara
si de ce acest regim este cel mai democratic cu putinta.


Romania are una dintre cele mai bine scrise Constitutii din lume. Aceasta Constitutie este motivul pentru care tara noastra nu a derapat complet de la democratie. Fortele interne si externe care au presat asupra tarii noastre , s-au lovit de aceasta carticica pe care romanii nu o pretuiesc fiindca nu o cunosc dar care ii apara cu o imensa putere.
Constitutia ar trebui sa fie prezenta in casa fiecarui cetatean fiindca este scutul ce ii protejeaza viata,libertatile fundamentale si demnitatea umana.
Republica este forma de organizare a cetatenilor sai. Aceasta organizare se face pe baza unui contract social numit Constitutie. Izvorul de drept al unei Republici este Constitutia fiindca nimic nu poate sa fie legal decat daca respecta litera si spiritul constitutional.
Constitutia defineste cum este organizat Statul ca sistem de institutii ce asigura administrarea teritoriului si a treburilor cetatenesti.Pentru a evita posibilitatea ca puterea atribuita Statului de catre cetateni sa devina abuziva, Constitutia imparte puterea in 3 ramuri –Puterea Legislativa, Puterea Executiva si Puterea Judecatoreasca.Intre aceste 3 puteri se instituie masuri de echilibru si control reciproc , astfel incat niciuna sa nu isi poata exercita influenta in detrimentul celorlalte.
Sunt 4 regimuri republicane in democratia de tip liberal (democratie bazata pe libertatile cetatenesti) definite in functie de locul inspre care inclina balanta de putere.
1.Republica Prezidentiala- este republica in care Puterea executiva este exercitata de catre Presedinte ales prin vot direct, acesta conducand si Guvernul , avand drept de veto asupra legilor si avand puterea sa dizolve , in anumite conditii, institutia prin care se exercita Puterea Legislativa.
Avantaje-rapiditate in luarea deciziilor, eficienta in aplicarea legislatiei,intruneste suportul cetatenilor care au votat direct presedintele.
Dezavantaje-prea multa putere concentrata in directia Puterii executive care lasa loc la abuzuri asupra cetateanului, capacitate redusa de a opri implementarea unor masuri daunatoare. Aceste defecte sunt atenuate in cazul Republicilor Federale, unde puterea provinciilor partial independente poate contracara Puterea Executiva de la nivel federal.
Exemplu-S.U.A.
2.Republica Semi-Prezidentiala sau sistemul Presedinte/Parlament- esterepublica unde Presedintele este ales in mod direct dar isi imparte Puterea Executiva cu Primul Ministru si cabinetul acestuia. Presedintele numeste Primul ministru si ministrii, poate sa demita Primul ministru, poate face remaniere de guvern partiala sau totala.In aceste procese Presedintele are nevoie de sprijinul majoritatii parlamentare si Guvernul este responsabil in mod dual si in fata Presedintelui si in fata Parlamentului. Puterea Presedintelui de a dizolva Parlamentul este mult diminuata.
Avantaje-Acest sistem pune Puterea Executiva in raport de control cu Puterea legislativa, eliminand posibilitatea folosirii abuzive a puterii.
Dezavantaje-in caz de coabitare intre un Presedinte si un Prim ministru apartinand a doua forte politice diferite apar blocaje in actul administrativ care pot fi depasite prin impartirea atributiilor politicii externe si de aparare -Presedintelui si politicii interne administrative si economice -Primului Ministru.
Exemplu-Franta
3.Republica Semi-Parlamentara sau sistemul Prim ministru/Presedinte-este republica unde Puterea executiva se exercita sub controlul Parlamentului. Presedintele desi este ales prin vot direct detine puteri limitate executive si cea mai mare parte a atributiilor ii revine Primului Ministru. Presedintele numeste Primul Ministru la propunerea majoritatii Parlamentare pe baza unui program de guvernare si numeste ministrii la propunerea Primului Ministru .Presedintele nu poate demite Primul Ministru ci doar Parlamentul poate retrage increderea .Guvernului prin motiune de cenzura.Guvernul nu raspunde decat in fata Parlamentului.Presedintele nu are drept de veto asupra legilor ci doar le poate intoarce spre analiza in Parlament dar este obligat sa le promulge dupa reexaminare. Presedintele nu poate dizolva Parlamentul decat daca acesta doreste sa se dizolve.
Avantaje-Sistemul politic cu cea mai mare reprezentativitate, atat Presedintele prin vot direct cat si Guvernul prin votul Parlamentar intrunesc majoritatea voturilor cetatenilor. Sistemul politic in care Puterea executiva se exercita cu cel mai mare control , atat intre componentele Puterii executive cat si de catre Puterea Legislativa ,diminunand drastic posibilitatile exercitarii abuzive ale puterii. Sistemul in care cetateanul este cel mai bine protejat de derapajele de la democratia de tip liberal.
Dezavantaje-timp lung de implementare a deciziilor ,compensat de posibilitatea de a impiedica deciziile daunatoare social. Posibilitatea aparitiei unor blocaje in exercitarea puterilor Statului care sunt compensate prin imposibilitatea dezechilibrarii balantei de putere.
Exemplu-Romania
4.Republica Parlamentara- Presedintele nu este de obicei ales prin vot direct si are atributii limitate la reprezentare si mediere . Puterea Executiva este exercitata sub contolul exclusiv al Parlamentului.
Avantaje-Se impiedica posibilitatea ca un singur om sa preia de facto conducerea tarii prin suport popular. Eficienta destul de buna a actului administrativ deoarece Puterea executiva este exercitata de aceleasi forte politice majoritare in Parlament.
Dezavantaje-pericolul ca Puterea Legislativa sa se confunde cu Puterea Executiva . Posibilitatea ca masuri daunatoare sa fie legiferate si puse in administrare in mod rapid, mecanismele de stopare a fortei politice majoritare fiind mai mult simbolice.
Exemplu-Germania.
Mecanismele de echilibru si control intre puterile Statului ,stipulate in Constitutia Romaniei sunt mult mai numeroase si mai complexe decat aceasta expunere sumara. Constitutia desemneaza Parlamentul ca fiind institutia reprezentativa a democratiei , institutia care exercita control constitutional asupra tuturor celorlalte institutii ale Statului. Centrul democratic al acestei tari se afla la Parlament ,acolo se afla cheile decizionale reale , chiar daca aceste mecanisme dureaza mai mult timp si sunt mai putin evidente , nimic nu se poate realiza fara Parlament si nimic nu se poate infaptui in afara Constitutiei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu