vineri, 15 aprilie 2016

Dumnezeu intr-un butoi sau
Dumnezeu prefera lemnul si spatiile mici.

Am vazut ,cu o amuzata perplexitate, un videoclip al formatiei Taxi , la care participa si alti artisti sau oameni de televiziune , in care se militeaza impotriva construirii Catedralei Mantuirii Neamului.           In versurile cantecului ,dupa ce solistul se joaca -de-a v-ati ascunselea- cu Creatorul in functie de cati metri patrati are un lacas de cult , trage concluzia ca Dumnezeu este mai usor de gasit in spatiile mici , de preferinta aceste spatii mici sa fie de lemn....
       Personalitati publice , care sunt admirate de un numar de oameni , nu numai ca au ales sa fie credincioase , ceea ce in secolul 21 este o alegere rationala personala, dar au chiar si o comunicare atat de stransa cu Divinitatea incat ii cunosc preferintele....
Cel mai amuzant aspect din videoclip , nu e simplitatea mentala a celor care fac aprecieri teologice ci faptul ca acesti oameni si-au inventat propria religie.
       Nicaieri in Vechiul si Noul Testament nu scrie ca Dumnezeu prefera vreun spatiu mic , ba din contra , prefera spatii mari si chiar a indicat cu exactitate ce asezare , arhitectura si cum ar trebui sa arate lacasurile in care sa se roage credinciosii.(referinte-Regi, Cronici)
        Ceea ce uita purtatorii de mesaj din videoclip este ca acea bisericuta din lemn pe care o dau ca exemplu,la momentul istoric in care a fost ridicata, era cea mai impunatoare si ornamentala constructie din satele rasfirate de munte .
Credinciosii ortodocsi din Maramures , au incercat cu posibilitatile lor materiale , la fel ca toti credinciosii crestini de oriunde din lume ,  sa construiasca biserici care sa fie o expresie a venerarii maretiei Creatorului „cerurilor si pamantului”.
      In toata istoria lumii , acest respect si venerare a divinitatii a facut ca oamenii din cele mai vechi civilizatii sa dea o importanta deosebita construirii lacaselor de cult si sa investeasca un impresionat efort uman si material in ridicarea acestora.
       De fapt , tocmai pentru ca aceste constructii religioase erau atat de marete si impresionante, ne-au si ramas ca cele mai importante dovezi arheologice ale civilizatiei lor- Stonehenge, Templele maiase, Piramidele egiptene , Parthenon-ul ateninan,etc.
       In toate asezarile crestine, turla bisericii era cel mai inalt punct atins de vreo alta constructie, pana in urma cu un secol cand societatea a inceput sa puna mai mult accent pe constructiile civile.
       Deci niciodata in istoria lumii , oamenii religiosi nu au crezut ca lacasele de cult trebuie sa fie modeste si cu certitudine niciodata in istoria crestinismului nu s-a militat pentru modestia lacaselor de rugaciune pana la Reforma luterana.
        Incepand cu lupta lui Martin Luther in anul 1517 impotriva Papalitatii si bisericii catolice ,care.pentru a strânge fonduri în vederea construirii Bazilicii Sf. Petru din Roma, papa Leon al X-lea a vândut credincioșilor indulgențe , de atunci apare in randul protestantilor nemultumirea fata de aceste practici si fata de bogatia clerului si a bisericilor catolice.
Acum , daca personalitatile din videoclip au avut contact direct cu Dumnezeu si le-a spus ca poporul roman ar trebui sa devina protestant, atunci le inteleg videoclipul.
          Totusi pana si bisericile reformate , pastreaza elemente de ornament si gradiozitate fata de constructiile civile, ca o forma de respect si venerare .
           Poporul roman este crestin ortodox, 86% din romani se declara crestini ortodocsi la ultimul recensmant.
           Proiectul Catedralei Mantuirii Neamului este sustinut din finantarile BOR , din donatii directe si din contributiile de la bugetul de stat. Daca majoritatea din cei 86%  cetateni romani ortodocsi ,doresc sa aiba o Catedrala Nationala care sa reziste cel putin 500 de ani , cred ca e dreptul lor sa o faca.
Eu fac parte din cele 0,1 procente din populatie care se declara fara religie si care cred ca daca Dumnezeu prefera spatiile mici de lemn , atunci butoiul lui Diogene ar fi cel mai potrivit.

https://www.youtube.com/watch?v=ipMVu3ThhlI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu