vineri, 15 aprilie 2016

                                                          Jocul ImitatiilorFilmul il are ca personaj principal pe Alan Turing , unul din fondatorii stiintei informaticii si cel care a conceput teste pentru a diferentia inteligenta artificiala de cea umana. Test Turing in varianta cea mai simpla este verificarea CAPTCHA care va cere sa recunosteti litere distorsionate,ceea ce un program computerizat nu poate face. Un Test Turing mai complex il stim cu totii din filmul S.F. clasic Blade Runner unde era folosit ca sa identifice androizii care imitau perfect natura umana.
Alan Turing impreuna cu o echipa de intelectuali de elita au reusit sa sparga codul masinei Enigma , cea care era folosita de Germania nazista pentru a cifra mesajele transmise astfel incat sa nu poata fi cunoscut intelesul acestora daca era interceptat de catre Aliati.
Dupa terminarea razboiului,Alan Turing a revenit la catedra predand matematica si lucrand la perfectionarea inteligentei artificiale a calculatoarelor.
In urma unui proces in care a fost condamnat pentru faptul ca era homosexual, ceea ce in anul 1952 era criminalizat in Marea Britanie ,a fost obligat ca sa urmeze un tratament de castrare chimica ca alternativa la incarcerare.
Dupa un an de la condamnare , Alan Turing s-a sinucis luand cianura, inainte cu 16 zile de a implini 42 de ani.
Jocul Imitatiilor ,in care computerele incearca sa judece asemanator cu oamenii,este dublat in existenta acestui om de exceptie de Jocul Imitatiilor in care oamenii lipsiti de umanitate, simple masinarii biologice incearca sa judece similar oamenilor definiti  prin compasiune si intelepciune.
 Numai o masina biologica inferioara ,care imita omul fara sa posede atributele esentiale umane ,poate condamna la incarcerare un om pentru activitati personale care nu privesc pe nimeni altcineva.
 Si culmea incercarii de a imita reala compasiune umana este condamnarea la castrare chimica. Probabil ca s-au si felicitat cat de asemanatori cu oamenii pot fi cei care au conceput o astfel de pedeapsa.
Castrarea chimica este practicata si in prezent in S.U.A. si 24 de tari din Europa. Cruzimea castrarii chimice este data de doua aspecte- efectele secundare asupra fiziologiei organismului care duc la schimbari de fiziologie neurologica si pretentia ca nu s-a infaptuit o trauma reala.
Ar fi mult mai onest si uman pentru cel condamnat sa fie castrat fizic ,ca sa poata vedea si arata cicatricea ranii provocata la ordinul Statului decat sa ii fie schimbat intregul organism si personalitatea prin administrarea de substante chimice.
O mentiune deosebita primesc acei medici care au administrat si administreaza si astazi substantele hormonale care duc la castrarea chimica incalcand juramantul lui Hippocrate care spune-; Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună ;- si care au imitat fara succes actul terapeutic al un medic adevarat.
Statul nu trebuie sa intervina in vietile cetatenilor decat pentru a proteja o terta parte care este in mod cauzal si cuantificabil afectata, altfel se transforma in distribuitor de justitie arbitrara , care imita doar fara succes justitia morala.
In 2009 Regina Elisabeta a II-a si Premierul Marii Britanii si-au cerut scuze public lui Alan Turing si l-au recompensat post mortem pentru contributia sa la invingerea Germaniei naziste. Se estimeaza ca prin spargerea codului masinei Enigma, durata razboiului a fost scurtata semnificativ, vietile a milioane de oameni fiind astfel salvate.
Cand cititi acest text , nu uitati ca fara Alan Turing , computerul dumneavoastra nu ar fi existat.
Testul Turing ar trebui reconceput pentru oameni , ar trebui sa gasim o metoda prin care sa impiedicam masinile biologice din specia umana care imita Oamenii sa acceada la  vreo functie de raspundere sociala.

Note-
https://ro.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing
https://ro.wikipedia.org/wiki/CAPTCHA
https://en.wikipedia.org/wiki/Blade_Runner
https://en.wikipedia.org/wiki/Chemical_castration
                                                               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu