vineri, 15 aprilie 2016

Justitia in Romania este un lux teoretic si practic

Justitia civilizata NU a fost inventata ca sa se gaseasca vinovatii . Vinovatii , in marea lor majoritate, au fost intotdeauna destul de usor de identificat .
Chiar si intr-o lume globalizata , cum suntem in prezent – 80% din omoruri , tentative de omor, violuri , tentative de viol , asalt agravat si alte violente sunt comise de persoane din cercul intim al victimei -familie , prieteni.
Jafurile si talhariile sunt comise in proportie de 65 % de persoane cunoscute victimelor.
Nu exista publicata o statistica pentru Romania dar pun aici link-ul pentru statistiicile SUA 2003-2010
http://www.bjs.gov/content/pub/press/vvcs9310pr.cfm
In comunitati mai mici si mai putin deschise , cum sunt localitatile Romaniei , logica spune ca aceste procente ar trebui sa fie mult mai mari.
Mai simplu spus , covarsitoarea majoritate a crimelor sunt comise de persoane cunoscute si usor de identificat. La momentul la care apare primul politist ca sa faca procesul verbal , oamenii simpli din acea comunitate pot spune deja cine e vinovatul.
In cazul coruptiei, situatia e si mai simpla – cunoastem oamenii care au functii publice , le vedem averea , in orice localitate sunt prezentate in presa ample investigatii ,exista reclamatiile si plangerile depuse de cetateni la numeroasele institutii de control . Cetatenii simpli ai oricarei localitati pot identifica fara dificultate cine sunt persoanele corupte.
Daca este atat de simplu ca sa identificam persoanele vinovate , de ce platim Ministerului de Justitie un buget pe 2016 de 3, 13 miliarde de lei ?
http://www.ziare.com/economie/buget/buget-2016-ce-suma-e-alocata-pentru-ministerul-justitiei-1397368
Doar Ministerul Public are 1 miliard de lei buget din care DNA are 132, 194 milioane de lei.
http://www.pna.ro/buget.xhtml?id=32
Dar sa nu uitam la aceasta cheltuiala publica si sa adaugam pensiile magistratilor , care sunt chiar o suma impresionanta .
Aceste cheltuieli sunt doar pe 2016 dar ele sunt facute de 26 de ani si vor fi facute in continuare.
Mai are rost sa adaugam si costurile enorme ale cetatenilor cu toate cheltuielile de judecata ? Nimeni nu ia in calcul si faptul ca la acuzarea procurorilor , oamenii trebuie sa cheltuie ei insisi bani ca sa se apere , bani care pot fi folositi in scopuri mult mai utile social.
De ce atata cheltuiala daca in covarsitoarea majoritate a cazurilor stim deja vinovatii ?!
PENTRU CA JUSTITIA CIVILIZATA ARE ROLUL DE A IMPIEDICA PEDEPSIREA OAMENILOR NEVINOVATI.
Ca sa se evite erorile de judecata si condamnarea unor oameni nevinovati , acesta este motivul pentru care avem atatea institutii ale Autoritatii Judecatoresti.
De aceea exista proceduri judiciare amanuntite care trebuie respectate cu sfintenie - ca intreaga societate sa aiba certitudinea rezonabila ca toti cei condamnati isi merita pedeapsa si nu am infaptuit niciun abuz asupra cetatenilor nevinovati .
Daca natiunea romana decide ca procedurile judiciare si respectatarea cu strictete a legilor nu mai este necesara in lupta Anti- coruptie , atunci DNA, Ministerul Public, Instantele Judecatoresti si Ministerul Justitiei – NU MAI AU ROST.
Daca suntem de acord ca merita sa pedepsim chiar si oameni nevinovati in numele luptei Anti- Coruptie , atunci sa desfiintam aceste institutii inutile si mari consumatoare de bani si cu aceasta economie sa construim spitale , conform dorintelor cetatenilor.
In loc de atata risipa inutila financiara si umana, care va continua an de an, putem reinfiinta Sfatul Batranilor in toate localitatile si sa aplicam Legea stramoseasca.
Iar daca romanii nu mai tin minte cum functioneaza aceasta justitie cutumiara , putem sa facem schimb de experienta cu parte din comunitatea rroma ,unde inca mai exista Stabor si justitie traditionala.
Deci , stimata doamna Pruna , stimata doamna Kovesi , stimata doamna Livia Stanciu – ori respectati cu strictete toate procedurile si legislatia in vigoare , ori va dati demisia fiindca atat timp cat in Romania justitia civilizata este un lux teoretic si functiile dumneavoastra sunt un lux practic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu