vineri, 15 aprilie 2016                                   Legea Preventiei Obligatorii sau Legea Cobailor

  Cand elemente de penalizare sau constrangere sunt adaugate la notiunea medicala de Preventie , iesim definitiv de pe taramul medicinei .
Medicina nu se practica cu forta, intre personalul medical si pacient se incheie un contract moral , un contract care de-a lungul istoriei umane a fost considerant sacrosant si in care nu are dreptul sa intervina nimeni.Doar in situatia in care pacientul se gaseste intr-o stare de incapacitare in a isi exprima consimtamantul, atunci si doar atunci isi asuma echipa medicala responsabilititatea decizei.
 Orice interventie medicala si orice tratament medical implica riscuri si consecinte care trebuiesc explicate si asumate de catre pacient in mod voluntar si nu prin impunere.
 Cele 4 legi ale eticii medicale sunt –
1. Autonomia (dreptul pacientului asupra propriului corp),
2. Non malfeasance (obligatia de a nu face rau pacientului sub nicio justificare,legatura dintre actul medical si rezultatele benefice pentru pacient trebuie sa fie CAUZALA, CLARA si CERTA,sigura),
3. Beneficente ( obligatia personalului medical de a actiona in interesul pacientului si doar a pacientului )
4.Justitia( obligatia de a trata toti pacientii in mod egal).
 Atunci cand Statul intervine prin impunere ,fizica sau materiala , in medicina , incalca legile eticii medicale si se va lovi de refuzul atat al pacientilor cat si al personalului medical. Acest refuz de comun acord se manifesta prin golirea de continut a politicii impuse ,cu pastrarea formala a aparentelor.
  Insa personalul medical este legat de Stat prin doua metode de control extern –
- Legile de penalizare pentru mal praxis(practica medicala gresita) care sunt la indemana Politicului.
- Acordarea sau retragerea autorizatiei de libera practica, ce se afla teoretic la indemana organizatiilor profesionale dar parctic conducerea acestor organizatii se gaseste tot sub Control Politic.
Atunci cand Statul isi foloseste aceste mijloace de control pentru a impune o anumita politica ,amenintand cu excluderea din profesie sau chiar cu inchisoarea, personalul medical este obligat sa rupa contractul etic cu pacientul.
   In lipsa unui contract etic cu echipa medicala , pacientul decade din drepturile sale fundamentale umane si devine de facto doar un cobai de laborator.
   Poate se vor organiza niste consultatii formale cu Organizatii neguvernamentale ale Pacientilor sau cu Organizatii Profesionale dar acestea sunt suspecte de control politic , de control financiar si in orice caz nu se pot substitui deciziei individuale a fiecarui cetatean.
    In medicina exista scoli si curente de gandire ,controverse asupra unor tehnici medicale, sunt cunostinte si terapii noi care se adauga si se renunta la idei si metode depasite sau care se constata a fi daunatoare .
  Aceste auto -corectii in practica medicala se petrec tot timpul si impactul erorilor este limitat dar daca intervine Forta Statului pentru a impune o masura medicala ce va fi declarata in viitor nu numai inutila dar chiar nociva, impactul asupra pacientilor este extrem de mare ca numar si de multe ori ireversibil.
    Cine isi asuma raspunderea transformarii personalului medical in gardieni publici ce deservesc ordinele Statului si cine isi asuma raspunderea pentru transformarea cetatenilor in potentiali cobai de laborator?!
      Preventia trebuie sa fie o activitate medicala bazata pe consimtamantul liber al pacientului si oricine nu intelege acesta conditie fundamentala ii recomand sa se ocupe exclusiv de fermele pentru animale.

http://www.agerpres.ro/politica/2016/02/07/gorghiu-legea-preventiei-este-buna-si-toate-prevederile-ei-sunt-eminamente-pozitive-10-31-24

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu