vineri, 15 aprilie 2016

M-am saturat de ecumenism

Misterul religiilor orientale a exercitat si probabil va mai exercita fascinatie , oamenii ignorand insa faptul ca pamantul care a dat aceste religii a fost dintotdeauna plin de suferinta , boli , saracie , totalitarism , nedreptati , impartirea pe caste , sclavia legalizata sub forma de paria , ritualuri funerare sacrificiale, etc.
In comfortul civilizatiei occidentale e chiar dragalas, asa ,ca sa vorbesti despre vieti anterioare si meditatii intr-un picior dar aceste practici sunt practicile unei culturi unde viata omului este scurta , trista, nedreapta si lipsita de valoare .
Religiile orientale sunt fermentate intr-o cultura in care viata omului nu e pretioasa fiind un raspuns la vicisitudinile existentei si la randul lor , aceste religii au produs mai departe o cultura, o societate si o economie unde viata omului nu e pretioasa.
Insa religiile iudeo-crestine tin credinciosii la un standard inalt si nu le permit orice comportament . Crestinii nu pot sa cante si sa mediteze pe malul apei toata ziua fiindca ii paste judecata divina pentru lenevie.
Daca Europa nu ar fi avut , incepand chiar cu filosofiile si culturile pre-crestine , o viata spirituala care sa normeze in mod bine definit , in timp bine definit , cu consecinte clare pentru respectarea si incalcarea normelor, nu am fi avut civilizatia actuala , progresul tehnologic care a permis apoi aparitia democratiilor parlamentare.
Mi-as dori ca toti practicantii religiilor orientale sa o faca chiar in tara de origine a acestor religii , asta pentru onestitate, nu sa profite de civilizatia iudeo-crestina
Deci -NU - NU SUNT TOATE RELIGIILE LA FEL . Fiecare are specificul ei care duce la efecte diferite individuale si sociale.
Ca cineva sa aiba masura corecta a diferentelor dintre religii , trebuie sa le studieze in amanunt si cu toata abundenta de informatii necesare .
Nu numai ca nu sunt toate religiile la fel dar de fapt nu e niciuna la fel cu cealalta si nu sunt toate egale ca importanta fiindca produc efecte specifice.
Ca fiecare om se naste liber si are dreptul sa isi practice religia pe care o doreste , este un adevar , la fel cum un adevar este ca nu toate religiile merita practicate.
Eu nu am religie ca o credinta personala insa poporul meu este un popor crestin ortodox si nu vad cum s-ar putea macar incerca vreo comparatie din punct de vedere al valorilor morale intre Spirala lui Guru Bivolaru si Pelerinajul la Putna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu