vineri, 15 aprilie 2016

Panama Papers si complexele de inferioritate

Singura utilitate a scandalului Panama Papers pentru Romania este readucerea in constiinta publica a faptului ca fenomenul coruptiei este generalizat in orice tara si acum a ajuns un fenomen globalizat.
    Il vedem, ca urmare acestui scandal , pe Primul Ministru al Islandei cum a demisionat si pe Premierul Marii Britanii , David Cameron, cum este presat ca sa se retraga din fruntea cabinetului .
    Pentru ca opinia publica romaneasca nu beneficiaza de o informare nici macar minimala asupra evenimentelor internationale( vina mass media  este de neiertat pentru formarea unei mentalitati publice izolationiste si distorsionate) , multi romani traiau cu impresia ca Romania este o tara distincta in privinta coruptiei.
   Romania se inscrie in normalitatea tuturor tarilor democratice in privinta fenomenelor de coruptie si are un nivel superior de justitie sociala fata de orice tara fara democratie de tip liberal.
    Ceea ce e diferit la Romania fata de tarile occidentale este coruptia mica , cea care nu lipseste in nicio tara dar care este mult mai discreta in alte societati.
      Coruptia mica este mostenirea sistemului  fanariot si a sutelor de ani in care romanii au fost obligati sa traiasca sub jugul sau macar sub influenta marilor imperii ,trebuind sa supravietuiasca in afara rigorilor legii deoarece legea era absurda si arbitrara , conceputa tocmai pentru a da justificare legala oricaror abuzuri ale autoritatilor de atunci.
      Cei 50 de ani postbelici de economie libera de piata in occident ,au fost pentru romani 50 de ani de perfectionare a sistemelor de coruptie fiindca proprietatea privata era desfiintata si tot ce este proprietate publica devine de facto proprietatea functionarilor care administreaza acele bunuri.
     Coruptia mica este cea mai suparatoare si cea mai daunatoare pentru cetateni fiindca reprezinta dovada injustitiei sociale si genereaza anomie sociala.
     Mai putin este afectat un cetatean daca un demnitar are conturi in Elvetia decat de faptul ca a s-a pregatit din greu  pentru un concurs pe care l-a pierdut in fata unei persoane care nici nu s-a prezentat la examen, ca functionarii carora i se adreseaza sunt incompetenti fiindca nu au fost recrutati pe criterii de profesionalism, ca nu este tratat de catre autoritati in mod egal cu alti cetateni  in rezolvarea unei probleme, etc.
  Coruptia mica este cea care distruge legaturile sociale si modifica in mod devastator pentru mai multe generatii comportamentele sociale.
    Desigur ca strigatul public de lupta impotriva coruptiei este indreptat impotriva marii coruptii fiindca nimeni nu e prea dornic sa isi asume personal responsabilitatea dezintegrarii sociale si economice  tarii.
       Lupta impotriva marii coruptii este doar o componenta a obtinerii justitiei si echilibrului social , insa nu e la fel de eficace si nici la fel de importanta ca lupta impotriva micii coruptii ,care este de fapt cea mai virulenta si toxica parte a sistemului de coruptie .
     Insa pana cand oamenii simpli nu vor fi dispusi sa renunte la beneficiile obtinute prin coruptia mica ba chiar pana oamenii simpli nu vor fi dispusi sa suporte persecutii fiindca nu participa la sistemul de coruptie , situatia generala a tarii in privinta acestui flagel ,nu se va putea imbunatati decat marginal.
    Sper ca dupa Panama Papers sa nu mai auzim propuneri halucinante de genul importarii parlamentarilor din occident, cum a fost cea facuta de Darren White , fost agent sef al Serviciilor Secrete SUA.
    Si mai ales sper ca niciodata la scrutinurile electorale din viitor sa nu ne mai alegem reprezentantii  in functie de etnie.E normal ca un cetatean roman de orice etnie sa aiba dreptul de a participa la alegerile prezidentiale dar nu e normal ca tocmai faptul de a nu fi roman, sa fie considerat o calitate intrinseca.
 . Presedintele Iohannis este cel mai costisitor presedinte pe care l-a avut pana acum Romania, bugetul sau depaseste cu 150 % bugetul din timpul mandatului Basescu. Domnul Iohannis, a cheltuit pe langa bugetul Administratiei Prezidentiale , suma de 1 milion de euro pentru renovarea vilei RAPPS , jumatate de milion de euro pentru irigatii in curtea exterioara , cumpararea unui avion prezidential,cel mai mare buget de deplasari externe, iar daca unul dintre motivele alegerii sale in functie a fost ca nu se va purta – romaneste – e adevarat fiindca reuseste sa cheltuie mai mult decat predecesorii sai de etnie romana.
      In orice caz , sper ca in urma scandalului Panama Papers , sa scapam de complexele nationale de inferioritate induse de occident si sa ne consideram membrii cu drepturi egale  in toate privintele,avand cu totii  merite si defecte general umane , incluzand la defecte si  fenomenele de coruptie.
 
     
 http://www.theguardian.com/news/2016/apr/07/david-cameron-admits-he-profited-fathers-offshore-fund-panama-papers
http://www.theguardian.com/world/2016/apr/05/iceland-prime-minister-resigns-over-panama-papers-revelations

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu