vineri, 29 aprilie 2016

                                         
                                                Pericolul anacronismul internationalist

  In timp ce in occident se reevalueaza principiile socialist-internationaliste care au dominat viata culturala si politica a ultimelor patru decenii ,in Romania se trambiteaza in mod aproape unanim aceste principii ca facand parte din actualitatea problematicii la nivel mondial.
   Cei care se pretind a fi elita Romaniei ne arunca in urma cu cel putin doua generatii in ceea ce priveste discursul politic si valorile socio-culturale.
  Acest anacronism este dureros de evident pentru oricine urmareste viata culturala si politica internationala.
   Idei si principii demult testate in occident si dovedite prin practica a fi ineficiente si injuste,defileaza pe frontispiciul tuturor publicatiilor romanesti de parca ar fi decupate din ziarele occidentale de acum 40 de ani.
   Romanii sunt astfel impiedicati nu numai sa participe la problemele comune si cultura timpului prezent dar sunt incapacitati in a lua decizii practice care tin de siguranta si bunastarea lor.
   Acuz mass media romaneasca de izolationism,de faptul ca refuza sa preia in mod adecvat acele stiri internationale relevante care i-ar oferi opiniei publice romanesti posibilitatea de a privi problemele interne si solutiile la acestea in context international.
   Internetul asigura o alternativa de buna informare fata de anacronismul discursului public  dar  este o alternativa viabila doar pentru cei care au timpul , interesul si cunostintele necesare de a accesa aceste informatii.
   Nu ne putem astepta de la intreaga natiune romana sa faca cercetare proprie pentru a decela care sunt temele si stirile corecte internationale.
    Fara o informare adecvata,cetatenii simpli nu isi pot impune agenda in fata  asa zisei elite culturale si politice, care pare a fi ,din motive ideologice dar si din dorinta de conservare a privilegiilor,decuplati de la temele prezentului.
   Una din temele ,doar una din multiplele teme in care Romania este trasa intr-un anacronism istoric ,este tema internationalismului militant,tema statului global fara frontiere si distinctii,tema care acum in occident este aruncata la groapa istoriei ca fiind un esec al ideologiilor de stanga.
   In loc ca romanii din diaspora sa fie corect informati si avertizati asupra consecintelor acestei stari de spirit occidentale iar romanii din tara sa fie pregatiti ca prin solidaritate nationala sa poata  intampina dificultatile viitorului fara a se baza pe constructii suprastatale aflate  in proces de dezintegare, suntem complet dezarmati prin confiscarea discursului public de catre anti-nationalisti de profesie.
   Nici macar timid nu apar in spatiul public intrebari ,ce sa mai vorbim de solutii,la problemele inevitabile cu care se vor confrunta romanii de rand in viitorul care se contureaza la orizont.
   Probabil ca solutia gasita de asa zisele  elite ale Romaniei este sa ne punem cu totii mainile la ochi si daca ne prefacem ca o problema nu exista,aceasta va disparea de la sine.
   Romanii au un numar de dezavantaje ca imagine in occident, printre care:
1.Sunt ultimii veniti in randul -cetatenilor europeni-atunci cand intreaga lume se adancea in criza economica ce pare a fi ireversibila si cand occidentul,care pierdea locuri de munca, era deja ostil emigrantilor economici.
   Romanii nu au beneficiat precum polonezii sau cehii de perioada de prosperitate  europeana si li s-au pus numeroase bariere administrative,rezultatul fiind ca nu s-au putut integra  la fel de usor in tarile unde lucrau dar nici nu au strans un capital suficient ca sa se poata intoarce definitiv in tara.
2.Din cauza lipsei de vecinatate cu occidentul ,romanii nu au legaturi traditionale si familiale care sa le confere o usurinta de recunoastere la nivelul mentalului colectiv, precum au avut de exemplu slovenii sau ungurii.
    Aceasta lipsa de vecinatate a afectat de asemenea comertul si economia interna a Romaniei,ceea ce ii lasa pe romanii din diaspora fara o plasa de siguranta pentru a reveni in tara iar aceasta situatie le influenteaza atat comportamentul lor,cat si comportamentul occidentalilor fata de romani.
   Cu cat un om e mai strain si fara capacitate de negociere ,cu atat ii va fi mai greu sa acceada la o buna integrare sociala.
3.Romanii nu beneficiaza de statut de minoritate protejata in mod special si care se afla sub vigilenta atentie a autoritatilor.
    Romanul e considerat in retorica publica un european privilegiat la fel de mult ca si urmasii familiilor de colonisti olandezi sau britanici...
    Daca un patron concediaza un roman,nu poate fi acuzat de xenofobie fata de refugiati,nu poate fi acuzat de rasism,nu poate fi acuzat de antisemitism si nici de islamofobie.
4.Romanii nu au inchegat comunitati bine organizate si solidare care sa le ofere protectie si sprijin la nevoie si nici nu vor inchega astfel de comunitati vreodata atat timp cat elitele lor le explica de 25 de ani ca a fi roman e un accident nefericit ,ca Romania e mahalaua Europei si orice actiuni de solidaritate nationala sunt confundabile cu fascismul.
     Romania a intrat in concertul international cand constructiile politice postbelice ,lovite concomitent de criza economica si de cea de securitate ,fara o conducere responsabila si orientata spre nevoile reale ale oamenilor,incepusera scufundarea precum Titanicul,luminile  se  stingeau pe rand si orchestra  canta ultimul vals.
  Indiferent daca cineva crede ca un colos suprastatal cum este U.E. poate fi salvat sau macar ca ar trebui sa fie salvat,a  trambita internationalismul si chiar anti-nationalismul ,intr-o completa cacofonie acustica fata de corul temelor actuale,e nu numai anacronic dar si periculos deoarece impiedica romanii si Romania sa se adapteze la necesitatile prezentului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu