vineri, 15 aprilie 2016Politica externa a candidatului republican Donald Trump

sau cele mai mari schimbari politice din ultimul sfert de secol, 
despre care Romania nu vorbeste   Am tradus interviul care a fost luat prin telefon deci are un stil verbal, nu literar. Merita citit fiindca Trump va castiga sigur alegerile prezidentiale SUA, din toamna acestui an.
   Doar daca va fi incapacitat sau se fura voturile masiv, va avea vreo sansa sa castige Hillary Clinton.
   Daca va fi ales Trump ca Presedinte si aceasta devine politica externa SUA ... aproape toata geo-politica planetara se schimba , in viziunea mea se schimba in bine dar vom vedea, consecintele unei asemenea schimbari masive sunt foarte greu de anticipat.
    Pentru Romania ce se poate deduce din acest interviu , desi nu exista o intrebare speciala cu referire la tara noastra-ramane sa ne platim in mod corect protectia NATO - adica bani mai multi sau militari mai multi trimisi in teatrele de operatiune. Plus ca ne admonesteaza ca nu luam pozitie in conflictele regionale care ne privesc si pe noi.
Nu sunt mare suporter Trump dar nu e vina mea ca America a ales pentru 2 mandate un comunist demagog , despre care stia ca e si comunist si demagog inainte sa il aleaga prima oara , radicalizand astfel opinia publica.
    Daca Obama ar fi avut doar un ma
ndat , Trump nu ar mai fi avut un astfel de suport masiv popular . 
Toate lucrurile trebuiesc facute la timpul lor iar o schimbare tarzie vine cu mari costuri economice , sociale si politice.
http://economictimes.indiatimes.com/news/international/world-news/without-us-saudi-arabia-wouldnt-exist-for-very-long-donald-trump/articleshow/51582767.cms

.........................................................................................................................................................................................................................
Intrebare – Ati folosi vreodata primul arsenalul nuclear intr-un conflict ?
Trump-Doar ca absolut ultim mijloc. Personal cred ca asta e cea mai mare problema pe care lumea o are – armele nucleare. Si ca sa fii primul care le utilizezi, cred ca asta ar fi ceva extraordinar de rau. Si pot sa va spun , ca as prefera tare mult sa nu fiu eu cel care le foloseste primul , de asta pot sa va asigur.
......................................................................................................................
Intrebare-Credeti ca SUA ar trebui sa isi spioneze aliatii? Sunteti de acord cu decizia Presedintelui Obama care a oprit interceptarea telefonului Angelei Merkel?
Trump- Stiti , as prefera sa nu fiu de acord cu actualul Presedinte , eu as prefera sa stiu ce fac aliatii nostri.Deoarece , stiti, multe tari , nu pot nominaliza Germania dar multe tari ne spioneaza pe noi. Din acest punct de vedere cred ca Edward Snowden( ofiter de spionaj care a defectat) ne-a facut un mare deserviciu.
....................................................................................................................
Intrebare-Credeti ca ar trebui ca Japonia si Coreea de Sud sa fie lasate ca sa isi dezvolte propriul armament nuclear?
Trump-Este o pozitie despre care la un moment dat va trebui sa vorbim iar daca SUA isi mentine traiectoria actuala descendenta, aceste tari isi vor dori oricum sa aiba capacitati nucleare indiferent daca vor discuta cu mine sau nu fiindca nu se vor mai simti in siguranta avand in vedere ce se intampla in SUA.
......................................................................................................................
Intrebare- Veti retrage trupele SUA de pe teritoriul Japoniei si al Coreei de Sud in cazul in care acestea nu doresc sa isi mareasca contributia financiara astfel incat sa acopere costul stationarii acestor trupe?
Trump- Da , as proceda la inceperea retragerii , nu as face-o cu mare bucurie dar sunt pregatit sa iau o astfel de decizie. Nu ne mai putem permite sa pierdem sume impresionante de miliarde de dolari, pe care nu ii avem . Eu cred ca aceste tari sunt dispuse sa isi plateasca partea lor de contributie , chiar cred acest lucru dar in cazul in care nu doresc sa o faca ,atunci va trebui sa iau decizia de retragere a trupelor SUA.
......................................................................................................................
Intrebare – Care sunt standardele pe care le aveti in vedere pentru utilizarea trupelor SUA?Pentru protejarea intereselor SUA , pentru scopuri umanitare , pentru ajutorarea aliatilor?
Trump- Suna bine sa poti spune ca beneficiezi de un scut de protectie standard dar trebuie sa prioritizam – Protectia securitatii noastre va fi intotdeauna prioritara , si mai importanta cu un factor de 100 fata de alte scopuri. Dupa aceea , depinde de tara , de regiune, cat de prietenoase au fost relatiile dintre noi. Acum exista tari care nu ne-au fost deloc prietene si pe care noi le protejam militar. Deci va conta foarte mult cat ne-am ajutat reciproc in trecut.
.......................................................................................................................
Intrebare- Ce opinie aveti despre implicarea militara a SUA in Orientul Mijlociu?
Trump-Daca ne-am intoarce in urma cu 15 ani si nu vreau sa spun ca doar Obama este responsabil pentru situatia actuala, dar daca ne-am putea intoarce in urma cu 15 ani, as spune ca daca Presedintii SUA ar fi plecat pur si simplu la plaja , sa se bucure de ocean si de soare , situatia ar fi fost mult mai buna in Orientul Mijlociu decat pierderea ingrozitoare de vieti omenesti , distrugerea si dezastru financiar din prezent.
.....................................................................................................................
Intrebare-Ar trebui  ca SUA sa nu mai cumpere petrol de la Arabia Saudita si de la Emiratele Arabe Unite daca acestea refuza sa trimita trupe militare care sa lupte impotriva ISIS?
Trump-Sunt 2 posibile raspunsuri la intrebarea acesta , raspunsul meu este – Probabil ca da. Mai mult decat atat , vreau sa subliniez ca nu ne sunt rambursate cheltuielile pentru protectia militara pe care o oferim. Stiti , in Arabia Saudita , nivelul bogatiei acestei tari este fenomenal. Cu toate acestea noi protejam gratuit aceste tari ceea ce inseamna o mare pierdere financiara pentru SUA. Cu toate ca fara protectia SUA. Arabia Saudita nu ar rezista o perioada prea indelungata. Ar fi un esec catastrofal fara protectia noastra.
.....................................................................................................................
Intrebare- Ce credeti despre lupta impotriva ISIS si eforturile SUA de a obtine un acord politic intre Presedintele Siriei , Bashar Assad si fortele militare ale rebelilor?
Trump- Parerea mea a fost ca sa ne luptam simultan si cu fortele siriene a lui Assad si cu ISIS , poate fi calificat drept nebunie si idiotenie. Acestia se lupta intre ei si cu toate acestea noi ne luptam cu ambii....Cred ca problema noastra principala este ISIS si nu Assad.Nu vreau sa spun ca Assad e un om bun pentru ca nu este dar pericolul cel mai mare il reprezinta ISIS.
.....................................................................................................................
Intrebare- Spuneti in cateva cuvinte in ce consta viziunea dumneavoastra politica - America pe primul loc-?
Trump- Nu sunt izolationist dar doresc sa pun interesele SUA pe primul loc.De prea mult timp am fost tratati intr-un mod lipsit de respect,jigniti si furati de prea multi ani de persoane care erau mai viclene decat noi. Noi am fost precum un taur mare si puternic dar prost condus si am fost jefuiti in mod sistematic de catre toata lumea- de la China, la Japonia si Corea de Sud pana la Orientul Mijlociu.Sa protejam Arabia Saudita fara sa ni se inapoieze costurile...vreau sa va spun ca ei aveau un venit de un miliard de dolari pe zi inainte de coborarea pretului la petrol. Nu vom mai fi furati de acum inainte, vom fi prietenosi cu toata lumea dar nu vom lasa pe nimeni ca sa profite de noi.
......................................................................................................................
Intrebare-Ce opinie aveti in privinta eficientei actiunilor NATO si asupra capacitatii sale de a combate terorismul?
Trump-Va voi spune ce probleme am cu NATO- Nr.1 Platim prea mult , NATO este o constructie incorecta fiindca desi  ajuta alte tari mult mai mult ,SUA plateste o contributie disproportionat de mare. Eu sunt o persoana care vorbeste , asa cum ati observat , despre partea economica destul de mult, chiar si atunci cand vorbim de politici militare deoarece partea economica primeaza. Am avut grija de altii atat de mult timp, in atatea moduri diferite, incat nu mai avem posibilitatea financiara sa o facem in continuare. Deci NATO este ceva care la vremea infiintarii a fost o realizare excelenta dar astazi trebuiesc facute schimbari . Schimbari care sa includa lupta impotriva terorismului. Si trebuie facute schimbari  in privinta costurilor fiindca acum SUA poarta o povara disproportionat de mare.
......................................................................................................................
Intrebare-Credeti ca Ucraina va cadea total sub dominatia Rusiei?
Trump- Ar putea fi impiedicat acest scenariu doar daca e vreo forma de resurectie si insurgenta a tarilor vecine Ucrainei. Macar sa ne ceara ajutorul dar nici acest lucru nu l-au facut tarile vecine Ucrainei , nici nu au solicitat sprijin pentru situatia in care se afla. Pur si simplu nu  discuta aceste lucruri, chiar daca aceste tari au granita cu Ucraina...
.....................................................................................................................
Intrebare- Cum credeti ca ar putea fi combatute pretentiile Chinei asupra unor insule din Marea Chinezeasca de Sud?
Trump-Noi avem o mare putere,oamenii nu inteleg acest aspect,dar noi avem o mare putere economica asupra Chinei. Aceasta putere este puterea comertului.Deoarece China ne foloseste ca pe o banca , profita de avantajele comerciale ,fara sa trebuiasca sa ne plateasca nimic.
...................................................................................................................
Intrebare – De ce nu sunteti mai specific in privinta planurilor de politica externa?
Trump-Un politician ar spune – Niciodata nu ne vom angaja intr-un razboi -sau -Sigur ne vom implica in razboi-...Eu nu vreau sa anunt cu exactitate ce voi face fiindca avem nevoie de un element de nepredictibilitate. Problema cu astfel de pozitii ferme vine poate din faptul ca trebuie sa spui cu certidutine ceea ce vei face ca sa poti fi ales , poate procesul electoral , poate sistemul democratic care ne obliga sa fim atat de deschisi si transparenti .. cine stie .. Dar eu nu vreau sa spun lucruri definitive . Nu vreau ca ceilalti sa anticipeze modul meu real de gandire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu