vineri, 15 aprilie 2016

                                    Prima masura corecta a Guvernului Ciolos

Nu as vrea sa laud Guvernul ilegitim dar trebuie sa o fac.
Prevederea din Codul Fiscal  la art. 180 prin care persoanele fara venituri trebuie sa plateasca obligatoriu contributii la fondul de sanatate va suferi modificari in sensul eliminarii caracterului imperativ , conform declaratiei purtatorului de cuvant al Guvernului.
 Aceasta eliminare a caracterului imperativ respecta spiritul Constitutiei care prevede la ARTICOLUL 56
(1) Cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice. (2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale.
Dincolo de caracterul constitutional, eliminarea obligativitatii este corecta din punct de vedere pragmatic deoarece ar fi fost imposibil de aplicat si ar fi transformat cel putin 4 milioane de cetateni romani in infractori.
Stiu ca atunci cand se vorbeste de sanatate , cetateanul este inclinat emotional ca sa refuze a mai fi interesat si de alte aspecte dar realitatea nu e emotionala, e complexa si o normativa imperativa care este neaplicabila nu foloseste nimanui.
Asa cum este acum conceput Codul Fiscal 2016, cade in sarcina cetatenilor ca sa se prezinte din 3 in 3 luni la ANAF, unde completeaza 4 declaratii  , ca sa mearga apoi la CASS, ca sa depuna 2 declaratii prin care sa demonstreze ori ca nu au venituri , ori ca au asigurare medicala in alta tara europeana.
  Deci trebuie ca toti romanii din diaspora sa  prezinte acte doveditoare ca platesc contributii la asigurari de sanatate in tara unde muncesc, o data pe trimestru.
   Nu numai ca trebuie sa se prezinte o data pe trimestru dar daca intarzie sa se prezinte in 15 zile de la termen , primesc 1000 lei amenda pentru depasire a termenului  la care se adauga penalitati . Aceasta amenda este aplicabila de 4 ori pe an cu penalitatile aferente.
    Cum ar putea cineva care munceste la sute , mii de kilometri de tara sa indeplineasca aceste formalitati?
Mai exista varianta ca sa mearga cetateanul la ANAF, la inceputul fiecarui an si sa declare ca nu are rezidenta fiscala in Romania dar aceasta posibilitate nu numai ca nu e cunoscuta dar implica niste acte doveditoare si niste penalitati pe anii anteriori, probabil programari si cine stie ce alte probleme birocratice.
   Trebuie ca tara sa intelegem si sa acceptam situatia reala a cetatenilor din Romania, care din cauza colapsului economic , al lipsei de investitii in economie, a coruptiei profunde in cadrul aparatului de stat , au fost siliti sa isi vanda forta de munca in afara tarii.
  Cei care au plecat sa munceasca in strainatate , au trebuit sa isi sustina familiile de acasa si nu au cerut ajutorul niciunui stat, nici celui in care s-au nascut si nici celui unde lucreaza. Au inteles ca ramane in puterea lor sa isi asigure cele necesare si au muncit in conditiile care li s-au oferit.
   Nu poti pretinde ca cetatenii sa fie cu situatia impozitelor clara daca situatia locurilor lor  de munca e neclara.
Imprastiati pe tot continentul , multi dintre ei muncind sezonier in agricultura,constructii si turism , cateodata fara acte legale,siliti sa invete o limba si o cultura straina ,ca dupa cativa ani sa trebuiasca sa munceasca intr-o alta tara cu limba si cultura total diferita, pe acesti cetateni care  au incercat sa se sustina pe ei si familiile lor fara sa deranjeze pe nimeni si fara sa ceara ajutorul nimanui ,statul nu trebuie sa ii puna prin masuri birocratice in pozitia de a acumula nejustificat datorii ,penalitati si amenzi exorbitante.
   Pana in 2015 conform legii , cine nu dorea sa participe la sistemul de asigurari de sanatate , nu contribuia si nu beneficia. Niciun pacient nu poate intra pe usa medicului de familie daca nu prezinta dovada ca e asigurat, medicul de familie fiind poarta prin care se interzice beneficierea oricaror servicii medicale din sistemul de sanatate de stat, de catre cei neasigurati.
Se pune problema serviciilor medicale de urgenta care sunt gratuite dar aceasta gratuitate a urgentelor este prezenta in toate tarile europene si daca un roman neplatitor de taxe este dus la urgenta, probabil ca nu i se va intampla tocmai in zilele in care isi face concediu in Romania ci va fi spitalizat in tara unde munceste. De asemenea nu exista posibilitatea legala ca un cetatean sa renunte la serviciile medicale de urgenta.
       Daca Statul Roman doreste sa impuna o TAXA PE CETATENIE fiindca in fapt aceasta prevede articolul 180 din noul Cod fiscal, sa o faca intr-un mod in care e mai putin birocratic , sa faca public un numar de cont la Banca Nationala unde se pot depune banii de oriunde din Europa si cu certitudine in acel cont se vor strange mult mai multe fonduri decat daca isi hartuie cetatenii cu zeci de drumuri si declaratii la ANAF.
 
http://www.romaniatv.net/guvernul-vrea-sa-modifice-codul-fiscal-taxarea-persoanelor-fara-venit-ar-putea-fi-eliminata_266549.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu