vineri, 15 aprilie 2016

Teoria Conspiratiei sau Al doilea Lacat

Cu o intarziere de cel putin 15 ani fata de occident , Teoriile Conspirationiste au devenit subiect de argumentatie publica si in Romania.
Nu se poate discuta despre economie , politica , Orientul Mijlociu,arta sau sanatate fara ca cineva sa nu explice ca lucrurile nu sunt asa cum le vedem si ca interese ascunse stau in spatele evenimentelor publice.
Exista Conspiratii ? Da, sigur ca da , cartea de istorie e plina de prezentarea unor conspiratii politice incepand din antichitate, Biblia ne prezinta din plin conspiratii incepand cu marul , Eva si sarpele, arta abunda de conspiratii de la legendele populare, la Shakespeare si chiar in momentul asta pe orice teren de joaca 3 copii planuiesc cum sa ii ia mingea celui de-al patrulea.
Faptul ca exista interese divergente intre oameni , ca indivizi sau grupari incearca sa isi promoveze propria agenda , ca in natura umana exista o propensitate spre lacomie si betia de putere, ar trebui sa nu fie nicio surpriza pentru un adult.
Deci este foarte bine ca oamenii sa studieze in amanunt istoria , sa obtina informatii din surse cat mai diverse si sa plece de la prezumtia ca exista cel putin un interes particular in orice problema publica.
Presupunand , pentru simplificarea discutiei , ca toate informatiile prezentate pe internet sunt corecte, netrunchiate , neamestecate cu minciuni si ca logica si ratiunea din prezentarea acestor informatii este infailibila, cu ce ajuta pe omul de rand aceste informatii ?
In covarsitoarea majoritate a cazurilor – cu nimic fiindca orice conspiratie are aplicare in viata reala si la actiuni reale se raspunde cu alte actiuni reale.
E foarte bine sa cunoastem intentia din spatele unei actiuni dar fara un raspuns concret, traind numai cu senzatia ca posedam adevarul universal , acesta cunoastere e in cel mai bun caz inutila si in cel mai rau caz daunatoare.
Ba mai mult , acesti oameni care se concentreaza pe teoriile populare conspirationiste- devin un baraj care blocheaza atat actiunile oamenilor care stiu mai putine decat ei cat si actiunile oamenilor care stiu mult mai multe informatii decat ei.
Spre exemplu – votul-
-omul simplu spera ca se va schimba ceva in bine si merge la vot,
- omul informat stie ca prin lipsa participarii la vot va fi aplicata politica cea mai daunatoare cetatenilor si merge la vot,
- cel care sustine teoriile conspirationiste incearca sa ii blocheze pe ambii repetand ca o mantra ca votul e inutil.
Alt exemplu-terorismul
- omul simplu reactioneaza din instinct de conservare si respinge extinderea islamului in Romania,
- omul informat stie ca Romania nu are niciun rol de jucat si nicio putere in balanta politica mondiala si cere factorilor politici sa fie cat mai rezervati in a prelua modele si solutii care s-au dovedit a fi dezastruoase in Occident.
- cel care sustine teoriile conspirationiste plange pe umerii lumii islamice , condamnand occidentul pentru distrugerea programatica a Orientului Mijolciu , ignorand trei sferturi din informatiile despre Asia si Africa pe care ar trebui sa le aiba.
Aceste exemple ar putea fi date in orice domeniu si in fiecare domeniu , cel ce sustine teoriile conspirationiste ,avand o spoiala de informatii amestecate cu deziformatii , actioneaza ca un blocant pentru cei care stiu mai multe decat el si care au solutii la problemele pe care el poate doar sa le enunte.
Ignoranta este Lacatul 1 de blocare a actiunilor populatiei si Teoriile Conspiratiei sunt Lacatul 2 de blocare , rezervata semidoctilor care nu sunt atat de prosti incat sa ramana blocati la Poarta 1 dar sufera de autosuficienta si nu concep ca nu poseda adevarul universal si ca sunt oameni mai informati si mai inteligenti decat ei .
Lacatul 3 este pus pe informatiile practice , de amanunt care ar putea sa ajute o actiune concreta sa aiba succes , dar pana la acest lacat oricum nu ajunge 90% din populatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu