vineri, 15 aprilie 2016

“The thing about smart people is that they seem like crazy people to dumb people.”― Stephen Hawking

Incep,din pacate, sa apara din ce in ce mai multe studii care afirma ca inteligenta este mostenita genetic.
Ideea nu e noua , studiile sunt noi dar sunt bazate pe aceeasi limitata intelegere a fiziologiei umane.
Cumva, prima lege a fiziologiei, pare sa ii eludeze complet pe geneticieni- Functia creeaza organul.
Inteligenta nu este produsul unui organ ci este produsul functiei unui organ- cum isi foloseste un om creierul , asa il are.
Creierul beneficiaza de o extraordinara plasticitate, adica de capacitatea de a se adapta cerintelor functionale , de a prelua functii pierdute si a de a obtine capacitati noi.
Singura conditie ca un om sa fie inteligent este sa isi foloseasca intelectul , orice predeterminare genetica fiind anulata de reglementarea expresiei genetice.
Reglementarea expresiei genetice se face prin mecanisme care anuleaza sau activeaza anumite gene, care maresc sau reduc anumite produse genetice in functie de cerintele organismului si adaptarea la mediul inconjurator. Prin aceste mecanisme , functia care ii este atribuita unui organ , modeleaza acel organ.
Atunci cand un om refuza sa asculte informatii si argumente noi, se auto-limiteaza , renunta la capacitatea sa intelectuala in prezent si aceste efecte se ramifica organic in viitor.
Poate ca ereditatea nu a fost la fel de generoasa cu toti oamenii dar forta cea mai distructiva este lipsa dorintei de privi dincolo de ceea ce cunoastem deja si dincolo de ceea ce ne place personal.
Psihologia a dat un nume acestei tendinte de auto-limitare , se numeste- confirmation bias - tendinta de a ne incojura de acei oameni , acele carti , acele situatii care ne confirma ceea ce credeam inca de la inceput.
Efectul Dunning- Kruger ,care arata ca performerii cu rezultatele cele mai slabe sunt cei mai putin constienti de propria incompetenta, este efectul generat de tendinta la auto-limitare.
Atunci cand apar informatii si argumente diferite de ceea ce cunoastem si agream personal, in loc sa le respingem ab initio , ar trebui sa le analizam ,sa le trecem prin filtrul ratiunii, altfel ne condamnam la o depreciere a capacitatilor intelectuale care in timp se vor exprima inclusiv la nivel anatomic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu