vineri, 15 aprilie 2016

UBERMENSCH (supra-omul) si cazul Bodnariu

Cazul familiei Bodnariu a pus instinctual in contradictie 2 grupuri umane distincte care sunt fundamental diferite prin modul in care se definesc pe sine in raport cu societatea, Statul ca forma de organizare a societatii si viata in general.
Poate ca nu toti cei care au luat pozitie pro sau contra pot articula argumente privind dreptul international, drepturile omului, medicina sau psihologie dar toti au convingeri intense interioare despre ce este normal sau anormal in acest caz.
Aceste convingeri vin din constientizarea propriei naturi umane si a legilor naturii.
1.Cei care sustin dreptul natural a familiei biologice, vad Natura ca functionand dupa legi clare si imuabile care trebuiesc respectate si vad omul ca fiind o fiinta supusa acestor legi .Ei considera omul si pe sine insusi ca o fiinta supusa greselii, perfectibila , care prin toleranta si iubire poate ajunge sa isi depaseasca defectele si neputintele proprii si pe a semenilor lui.
2.Cei care cred ca Statul poate si trebuie sa intervina in viata familiei oricand si oricum va considera necesar , cred ca oamenii sunt fundamental diferiti , ca unii oameni sunt superiori si alti oameni sunt inferiori , astfel justificandu-se faptul ca functionarii Statului(oamenii superiori) stiu mai bine decat parintii (oamenii inferiori) cum sa creasca armonios copiii.
Se considera pe ei insusi ca facand parte din categoria oamenilor superiori care, desigur ,nu vor da motive sa le ia Statul copiii, ceea ce le justifica lipsa de simpatie cu suferinta familiei destramate.
Pentru acestia ,legile biologice care creeaza atasamente in functie de inrudirea genetica si care sunt demult demonstrate stiintific , nu sunt decat alte legi care trebuiesc invinse in incercarea omului de a fi stapanul naturii.
Acesti supra-oameni se cred identici in drepturi cu orice divinitate , se cred indreptatiti sa conduca cu drepturi depline asupra semenilor lor, tuturor vietuitoarelor si a intregii naturi , mai au doar de rezolvat amanuntul propriei lor morti biologice pe care nu o pot controla , singura care ii mai desparte de statutul de semi-zeu.
Filosofia omului superior sau a UBERMENCH a fost cea pe care s-a bazat Hitler si care se pare ca nu si-a pierdut din atractivitate nici la 133 de ani de la publicarea primei carti a lui Nietzsche.

P.S.- Despre argumentul ca Norvegia poate face ce doreste la ea in tara -FALS. In anul 2003 ,ONU a autorizat o coalitie de tari ca sa invadeze Irak-ul pe baza probelor ca acel Stat incalca sistematic drepturile omului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu