luni, 16 mai 2016

               

                     Daca nu te simti reprezentat de rezultatul votului probabil ca esti


    1.Barbat.
    Din cauza faptului ca barbatii sunt mai putini in populatia generala a tarii,95 de barbati la 100 de femei,barbatii trebuie sa voteze in numar mai mare daca vor sa fie mai bine reprezentati.
   Peste diferenta demografica se adauga faptul ca mai multi barbati decat femei muncesc in afara granitelor ,nu exista date oficiale dar observatiile empirice duc la aceasta concluzie.
    Problema este cum sa va lasati sotiile si logodnicele acasa atunci cand mergeti sa votati fiindca impreuna cresteti procentajul total al votantilor dar barbatii raman tot in minoritate.
    2.Cu o varsta pana in 50 de ani.
     Cetatenii de peste 50 de ani au decis la ultimile doua scrutine electorale, soarta tarii. 52-55% din voturi provin de la aceasta categorie de varsta care s-a constituit in blocul majoritar al participantilor la vot.
    Desi nu sunt un grup de varsta majoritar in populatie, participarea lor la vot este semnificativ mai mare decat cea a votantilor cu varsta de pana in 50 de ani.
    La factorul prezentei la vot se adauga emigrarea masiva a populatiei active.
    Cu certitudine ca experienta, cunoasterea,intelepciunea, grija pentru generatiile viitoare sunt foarte importante caracteristici ale unui votant insa cand piramida de varsta se rastoarna - nu este un semn de vitalitate nationala.
    Daca ai o varsta pana in 50 de ani , participa la vot ca sa fii mai bine reprezentat .
    Daca nu vrei sa votezi mai exista alternativa ca sa iti sechestrezi parintii in casa si nu le dai drumul pana la ora inchiderii urnelor.
   3.Din Moldova.
    Din cauza populatiei mai scazute,Moldova a avut la ultimile alegeri doar 19-21% din votul total.
    Procentajul mic al voturilor inseamna ca interesele si preocuparile cetatenilor din aceasta provincie istorica , nu vor fi auzite niciodata.
    Nu numai ca natalitatea a scazut cel mai dramatic in Moldova dar un numar foarte mare de tineri moldoveni muncesc in occident.
    Daca vreti ca Moldova sa nu ramana doar cu Stefan cel Mare si Eminescu ci vreti sa aiba autostrazi si investii in industrie,atunci trebuie sa participati in numar mai mare la vot.
   Daca nu mergeti la vot ,ramaneti la vorba lui Creanga:„Mai sarac decat anul acesta, anul trecut si de cand ma stiu ,niciodata nu am fost”.http://adevarul.ro/news/politica/alegeri-prezidentiale-2014-sondaj-prezenta-vot-maimulti-barbati-decat-femei-votul-turul-i-1_5443faa50d133766a81109ac/index.html
http://www.timisoarastiri.ro/cate-femei-si-cati-barbati-mai-sunt-in-romania/
http://www.ires.com.ro/uploads/articole/ires_profilul-votantilor-la-alegerile-prezidentiale-2014_tur-2.pdf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu