luni, 6 iunie 2016

      Alegeri locale 2016 -PSD castiga,Iohannis pierde,alegerile parlamentare sunt impredictibile


  Alegerile locale din 2016 nu dau imaginea reala a optiunilor de vot ideologic al romanilor si nici nu pot oferi o predictie a rezultatului alegerilor parlamentare deoarece :
1.La alegerile pentru functia de Primar, importanta cea mai mare o are candidatul ,votandu-se mai mult omul decat partidul.
2.La alegerile pentru Consiliul Local, cetatenii voteaza preponderent partidul care sprijina acel canditat la primarie pe care il prefera ,in dorinta de a-i asigura o echipa cu care sa colaboreze in administrarea localitatii.
Asta nu inseamna ca aceiasi cetateni vor vota identic la alegerile parlamentare, unde votul ideologic este mult mai important si problemele politice au anvergura nationala.
3.La alegerile pentru Consiliul Judetean ,votul ar trebui sa fie teoretic mult mai influentat politic insa in realitate este preponderent influentat de votul pentru Primar si Consiliul Local.
Mai simplu spus ,in virtutea coerentei optiunilor ,majoritatea alegatorilor pun stampila pe aceeasi sigla de partid ,pe toate buletinele de vot.
4.Alegerile locale au un numar de candidati independenti mult mai mare decat alegerile parlamentare.Aceste voturi acordate independentilor sau partidelor mici vor fi altfel orientate si redistribuite la alegerile generale.
Un numar de 13-15% din votul cetatenilor a fost acordat independentilor si partidelor mici, alte 4% din voturi au mers catre PMP care nu va trece in toamna pragul electoral ,ca sa nu mai mentionam rezultatul foarte bun al lui Nicusor Dan la Bucuresti.
Nimeni nu poate prezice in acest moment unde se va orienta si cum se va redistribui acest vot fiindca nu il putem incadra nici ca vot anti-PSD ,nici anti-PNL.
5.La alegerile locale nu participa romanii din afara granitelor care se vor implica mai mult in alegerile parlamentare si votul lor este majoritar anti-PSD.
6.Absenteismul a peste jumatate din alegatori la alegerile locale, ingreuneaza predictiile pentru alegerile generale .
  Ca regula sociologica ,cei care nu au votat se incadreaza ca preferinte pe trend-urile celor care si-au exprimat optiunea de vot,cu exceptia neparticiparii ca atitudine de penalizare a intregii clase politice.
   Romania se incadreaza in aceasta exceptie sociologica si un numar foarte mare de cetateni pot decide sa participe la alegerile parlamentare ,inclinand balanta catre acea formatiune politica ce ii poate convinge ca votul lor e esential .
7.ALDE va intra cu certitudine in noul parlament dar nu s-a constituit ca o alternativa viabila la PNL care a luat un vot inertial foarte mare in pofida extraordinar de slabei prestatii a conducerii liberalilor.
    In concluzie ,PSD a castigat datorita mobilizarii bazinului sau electoral si a alegerilor intr-un singur tur de scrutin dar nici el si nici aliatii lui nu au potential de crestere mult mai mare in optiunile electoratului pana la alegerile parlamentare.
    In schimb exista un potential de crestere foarte mare pentru PNL si eventualii sai aliati daca electoratul va fi convins ca votul anti-PSD este deosebit de important.
   Cel care a pierdut in urma acestor alegeri este globe-trotter-ul Romaniei,presedintele cel mai cheltuitor din istoria tarii,care printre multele sale gafe intre doua vizite externe ,s-a decis ca sa sfatuiasca electoratul sa voteze anti-PSD ,urmandu-i exemplul votului la ora inchiderii urnelor.

    La doar 1 an si jumatate de mandat prezidential,Klaus Iohannis este desfiintat ca lider politic national nu numai de cei care au participat la vot ci mai ales de cetatenii care au refuzat sa voteze la indemnul celui care a inteles sa se ocupe de reformarea clasei politice pe principiul -„sa plece ai vostri ca sa vina ai nostri”,in loc sa isi indeplineasca atributiile constitutionale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu