joi, 23 iunie 2016


                                            Mituri spulberate de Brexit


1.Mit-Extrema dreapta e cea care vrea sa distruga UE.
   Realitate-Jumatate din cetatenii uneia dintre cele mai proeminente tari din lume considera UE ca fiind fundamental deficitara.
2.Mit-Radicalismul nationalist doreste desfiintarea UE fara sa aiba niciun argument rational.
   Realitate-Scotia si Irlanda de Nord au votat masiv ,circa 65%, pentru ramanerea in UE,tocmai din motive nationaliste emotionale , ca o forma de fronda fata de englezi.
   Teama scotienilor si irlandezilor este ca fara comandamentele de la Bruxelles ,nu se pot opune Londrei in mod eficient.
   Aceeasi motivatie nationalista emotionala pro-UE poate fi regasita in tari ca Slovenia, Croatia,Polonia,Tarile Baltice ,etc. -care considera ca in cadrul UE isi pot pastra mai usor independenta in privinta unor dispute teritoriale istorice.
   Deci de emotia nationalismului beneficiaza din plin UE, sprijinul decisiv pe care l-a primit de la scotieni si irlandezi nefiind pentru performanta birocratilor de la Bruxelles ci indreptat impotriva englezilor.
3.Mit- Oamenii educati sunt pro-europeni, clasa muncitoare este euro-sceptica.
   Realitate- Cele mai multe voturi pentru ramanerea in UE au fost voturile simpatizantilor laburisti, voturile din zonele industriale ale Londrei si voturile emigrantilor de prima generatie.
   Daca cea mai saraca ,socialista si proaspat integrata parte a cetatenilor nu votau , Brexit-ul castiga cu aproximativ 80%.
   Datele arata acum ca tocmai nationalistii si cei din categoriile sociale cele mai expuse voteaza predominant pentru UE iar cetatenii care voteaza impotriva UE sunt o majoritate.
   Deci e timpul ca argumentele cetatenilor europeni care critica UE sa fie examinate cu seriozitate si raspundere iar campania de demonizare a acestor cetateni in mass-media trebuie sa inceteze ca fiind imorala,lipsita de etica si dovedita falsa.

Nota:
Olanda a respins prin referendum Tratatul de la Maastricht-1993 dar cetatenii au fost obligati sa voteze a doua oara.
Norvegia a respins aderarea prin referendum.
Doar Danemarca si Suedia au avut referendum-uri pentru intrarea in zona euro si au votat negativ.
In 2005 Franta si Olanda au respins prin referendum Constitutia europeana careia i s-a schimbat doar denumirea si a fost supusa din nou ratificarii drept Tratatul de la Lisabona.
Irlandezii au votat impotriva Tratatului de la Nisa din 2001 si Tratatul de la Lisabona in 2008 ,apoi au fost obligati sa voteze din nou in al doilea referendum.Restul tarilor nu au mai ratificat prin referendum de teama sa nu fie respins tratatul.
Danemarca 2016 a votat impotriva extinderii acordului de Parteneriat cu Ucraina.
Brexit 2016.
10 referendum-uri respinse.
Un comentariu: