duminică, 26 iunie 2016

                                         „Pentru ca ne fura ungurii Ardealul!”
                   sau cum UE foloseste frica nationalista dar condamna dragostea de tara


   Am scris in noaptea numararii voturilor Brexit un articol in care explicam ca s-a mai spulberat un mit si anume ca „ nationalistii distrug Europa”.
   Scotia si Irlanda de Nord au votat in proportie de 65% pro-UE exact din motive nationaliste, preferand sa fie sub conducerea Bruxelles-ului decat sub conducerea Londrei.
   Reprezentanti ai UE si masina de propaganda ce ii deserveste ,se folosesc acum de frica nationalista ca sa impiedice referendum-urile de renuntare la statutul de membru din alte tari unde cetatenii si-au exprimat deja dorinta de a avea posibilitatea ca sa decida daca vor sau nu sa ramana in UE.
   Modelul propagandei europene :„Vedeti ce se intampla cu Scotia ,o sa vi se intample si voua!” in varianta aplicata la Romania a devenit-„ Nu putem niciodata parasi UE ,pentru ca ne fura ungurii Ardealul!”
   In primul rand Scotia este tara autonoma ,parte a unui regat , a mai avut referendum de independenta acum 2 ani cu un rezultat destul de strans ,nu se poate compara cu ruperea fortata dintr-un teritoriu national.
   In al doilea rand, sa compari referendum-urile de renuntare la UE ,o constructie politica artificiala , cu referendum-urile de secesiune nationala in cadrul natiunilor istorice, e o absurditate socanta. Nu exista baza sociologica,istorica si culturala pentru o astfel de comparatie.
   In al treilea rand , natiunile se bazeaza pe o comuniune de cultura,limba,etnie,istorie si pe solidaritatea nationala care s-a dovedit in momente de mare vicisitudine.Natiunile nu au fost inventate de UE,fondate si aparate de UE si nu sunt proprietatea UE .
   Europa nu a aparut pe planeta in momentul semnarii tratatului comercial cu privire la carbune si otel de catre 6 state si confuzia intre istoria europeana si institutia UE este de nepermis.
   Cum e posibil ca oficiali ai UE si mass-media care ii sprijina sa apese pe pedala fricii nationaliste de pierdere a teritoriilor nationale in timp ce se plange ca „triburile nationaliste” vor sa distruga UE ?
   De ce se face propaganda pentru referendum-urile de secesiune nationala si nu vorbeste nimeni de referendum-urile de uniune nationala ,cum ar fi referendum-ul concomitent din Romania si Republica Moldova?
   In al patrulea rand natiunile dispar oricum in cadrul UE, granitele sunt desfiintate, suveranitatea cedata din ce in ce mai mult , ceatateanul e lipsit de orice parghie de control asupra destinului propriu si al tarii, multiculturalismul este promovat si finantat de UE, diversitatea etnica si rasiala este promovotata si incurajata de UE, regiunile multinationale de dezvoltare sunt un proiect in derulare ,etc.
   Cum poate cineva sa isi salveze natiunea ,renuntand la cultura si specificul propriu si cum poate sa isi tina cineva teritoriul tarii unit, renuntand aproape total la suveranitatea asupra acelui teritoriu?
   Ce mai e de salvat din natiune daca vom fi reorganizati pe arondismente multinationale , vorbitori de germana si engleza , de etnie si rasa mixta , fara nume de botez pentru ca religia trebuie descurajata, fara mama si tata fiindca parinti pot fi 2 transgenderi aprobati de stat, fara cunostinte despre istoria si cultura nationala fiindca in scoala se va preda o materie comuna multiculturala?
   Cetateanul 1234 din regiunea 28 ,educat european ,va locui la Arad sau la Hamburg si nu va conta din ce natiune provine fiindca oricum nu va cunoaste nimic despre natiunea lui si este om fara tara fiindca fosta lui tara nu mai are nicio putere sa-l proteje deoarece atributiile sale suverane le-a transferat la Bruxelles.
   Ce ar mai fi de salvat ?!Despre ce teritoriu si ce natiune in cadrul UE vom mai vorbi in viitor daca in prezent o supra-putere cum e Marea Britanie este sfasiata public pentru ca a indraznit sa isi afirme independenta ?
   Regimurile democratice au fost rodul unor culturi maritime:Democratia ateniana,Republica romana, Republica venetiana, Parlamentarismul britanic, toate au fost expresia libertatii fizice,a libertatii de a pleca din locul unde esti oprimat, apoi aceasta libertate fizica si mentala s-a materializat in libertate politica.
   Libertate inseamna in fapt libertatea de a alege ,nu poti sa fii liber daca nu ai decat o unica optiune.
   Diversitatea natiunilor asigura diversitatea optiunilor fiindca participarea la societate trebuie sa fie voluntara si bazata pe suveranitatea individuala.
   Cam cat de voluntar si suveran e un cetatean care nu are decat 1 optiune pe un intreg continent?
   Axioma democratiilor de tip liberal este ca puterea corupe si orice om aflat intr-o functie publica este supus greselii si tentatiei abuzului de putere . Parghiile de control cetatenesti au fost gandite astfel incat sa raspunda la intrebarea :„Ce putere i-ai da unei functii publice daca ai sti ca va fi ocupata de un om cu interese complet diferite de ale tale?”
   Cei care sprijina Spra-Statul European trebuie sa se intrebe daca UE a fost construita pe principiile democratiei liberale si ce parghii au la dispozitie ca sa impiedice abuzul de putere?
   Cine e raspunzator in fata cetateanului si cine ii reprezinta interesele?
   Poate economia centralizata si planificata la nivel continental sa fie eficienta ?
   Se pot reglementa prin directive cele mai detaliate amanunte ale vietii cetatenilor sau descentralizarea,flexibilitatea si autonomia sunt valorile pe care ar trebui sa le urmam?
   Unicitatea fiecarei natiuni asigura coeziunea,solidaritatea si eficienta interactiunilor sociale sau trebuie sa promovam diversitatea pana la anonimat si anomie sociala?
    Acestea sunt intrebarile la care UE trebuie sa raspunda cetatenilor , aceste probleme trebuie discutate in spatiul public si nicidecum folosirea fricii nationaliste ,amenintarea cu secesiunea si raptul teriotarial pentru mentinerea unei constructii politice nedemocratice.


Exemple de articole care fac propaganda fricii nationaliste:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu