joi, 16 iunie 2016

                           Cum se exploateaza o tragedie pentru a influenta voturi


     Marea Britanie va avea intr-o saptamana referendum-ul Brexit pentru a decide daca ramane sau nu in UE.
     In ciuda amenintarilor si propagandei celor mai importante personalitati si organisme internationale pentru a convinge britanicii ca sa ramana in UE, ultimele sondaje ale institutului Pew arata ca 56% dintre cetatenii Marii Britanii ar vota pentru iesirea din UE.
     Acest rezultat nu e surprinzator fiindca Elvetia si Islanda tocmai si-au retras cererile de a deveni membre UE, care este blocul economic cu cea mai mica crestere economica din lume in ultimii 10 ani si e confruntata concomitent cu crize financiare,economice si de securitate.
   Insa in ziua de joi, 16 iunie, Helen Cox , membra a Parlamentului a fost ucisa in timp ce facea campanie pe strada pentru tabara pro-UE.
    In cateva minute de la sosirea ambulantei la locul crimei ,ziarele on-line si retelele de socializare vuiau de acuzatii aduse celor 56% cetateni britanici care doresc sa voteze pentru iesirea din UE, punand semnul egal intre un criminal si majoritatea care cu argumente rationale vor ca Marea Britanie sa redevina un stat suveran.
     Mai simplu spus , s-a incercat acreditarea ideii ca oricine voteaza pentru Brexit nu este cu nimic mai bun decat un ucigas al unei femei,mama a 3 copii...
     In fapt , Helen Cox a intervenit intr-o altercatie stradala, incercand sa desparta singura bataia dintre 2 barbati , unul dintre ei fiind inregistrat ca bolnav psihic sub tratament de mai bine de 10 ani.
     Desi toti martorii de la fata locului declara ca nu au auzit niciun strigat „Marea Britanie e pe primul loc!” si toti vecinii bolnavului psihic, devenit criminal ,sustin ca acesta nu s-a aratat niciodata interesat de politica, povestea repetata la nesfarsit in mass-media este ca :„Un radicalist din tabara pro-Exit a ucis o parlamentara pro-UE”.
     Doua lectii putem trage din aceasta tragedie:
  1. Nu interveniti direct in altercatii dintre oameni mai puternici fizic ci chemati politia.
  2. Nu credeti niciun cuvant din ce spune mass-media pana nu va informati din mai multe surse.
UPDATE: Ultimul raport public al politiei informeaza ca a fost un atac tintit asupra parlamentarei ,adica indiciile duc la ipoteza unui asasinat si ca investigatia tine seama atat de o posibila motivatie ideologica a crimei cat si de bolile psihice de care sufera suspectul.

Sa vedem daca impactul emotional al tragediei si propaganda murdara si agresiva declansata impotriva celor care sustin iesirea din UE, vor reusi sa rastoarne optiunile cetatenilor britanici care inainte de tragedie doreau in proportie de 56% sa voteze pentru Brexit.


https://www.theguardian.com/uk-news/2016/jun/17/jo-cox-killing-suspect-far-right-links-a-priority-line-of-inquiry


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu