joi, 21 iulie 2016

                                                Analistii nostri

      Analistii romani,cei mediatizati ca de restul nu avem cum sa aflam, analistii omni-prezenti si omni-scienti , cateva zeci de oameni care reusesc performanta sa acapareze integral spatiul dezbaterii publice ,au un specific pe care nu il intalnim in alte tari- Lasitatea.
       Intotdeauna isi publica analiza la 3 zile dupa eveniment, dupa ce opinia publica deja si-a format un punct de vedere, eventual plagiind integral texte din presa internationala sau incercand sa redea „cu cuvintele lor” opiniile unor analisti internationali.
      In cazul analizelor sistemice , de mai mare complexitate, analistii romani se gasesc  intr-o  intarziere de cel putin jumatate de an ,decalajul temporal putand creste pana la peste 5 ani.
      Parca Romania se gaseste la marginea sistemului solar si pana ajung fizic informatiile la noi, deja evenimentele sunt demult trecute.
        Cand ii ascultam sau ii citim pe distinsii nostri analisti ,versurile eminisciene nu au cum sa nu iti vina in minte:„La steaua care a rasarit,E-o cale atat de lunga,Ca mii de ani i-au trebuit, Luminii sa ne-ajunga.”
        Toti analistii internationali pot avea defecte cum ar fi slaba informare, subiectivismul, eroarea de analiza sau urmarirea unei agende politice ascunse .Ai nostri ,in schimb, le au pe toate cele de mai sus ,plus lasitatea.
       Nu ar indrazni sa iasa din cadrul consacrat, nu ar indrazni sa isi supere colegii cu care se completeaza precum ecoul,nu ar indrazni sa isi supere baza de „fani”, nu ar indrazni sa spuna nimic nou de teama sa nu fie catusi de putin dezaprobati sau criticati,cel putin nu de propria tabara.
       Cu un ego demn de o primadona de opera, analistii romani sunt  mult prea preocupati de imaginea lor publica pentru a mai fi de folos cuiva .
      Un analist politic care se afla intr-un permanent anacronism e complet inutil ,cu exceptia publicarii unor lucrari pedagogice sau stiintifice despre evenimente istorice.
     Daca ceea ce spui e deja majoritar cunoscut si evident pentru cea mai mare parte a oamenilor, de ce te-ai mai numi „analist”?
       Acum au descoperit analistii nostri ca UE nu se ridica la idealurile pe care le clameaza?Acum au descoperit ca interesele strategice si de securitate ale marilor actori din UE nu coincid cu interesele Romaniei?Acum au descoperit ca multi-culturalitatea nu functioneaza?Acum au descoperit ca Erdogan e un personaj autoritarist si fundamentalist? ..etc.
      De abia acum,cand majoritatea oamenilor observa singuri aceste evidente ? Atunci ce functie mai au analistii in mass-media romaneasca? Doar sa spuna intr-un stil mai sofisticat ceea vorbesc oamenii asteptand la rand la paine?
     Cum vom avea vreodata o dezbatere publica reala ,generatoare de solutii, daca noi traim sub auspiciul mediatic al conformismului, mediocritatii si anacronismului?
      Nu sper ca analistii nostri sa se retraga singuri din viata publica,nici ca mass-media va promova oameni noi, sper ca va aparea si in Romania acea mass-media alternativa care sa prezinte idei nu pentru ca au deja un public ci pentru ca sunt adevarate.
   
   
   
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu