duminică, 24 iulie 2016

                       De ce pedeapsa cu moartea desfiinteaza democratia de tip liberal
                           
Argumentatia constitutionala impotriva pedepsei cu moartea

     De la inceput trebuie sa admitem ca exista din nefericire cazuri de crime atat de ingrozitoare incat ramanerea in viata a faptuitorului este resimtita de catre societate ca o jignire la adresa victimelor ,a suferintelor familiei si a umanitatii in general.
      Legea Talionului raspunde simtului justitiei ancestrale in care pedeapsa corespunde faptei si o regasim in cuvintele lui Moise :„Iar de va fi și altă vătămare, atunci să plătească suflet pentru suflet, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mână pentru mână, picior pentru picior, arsură pentru arsură, rană pentru rană, vânatăie pentru vânătaie” -Cartea Exodului (Ex. 21:23-25) .
      Problema pedepsei cu moartea nu tine de justetea ei in anumite cazuri ci de cine e desemnat sa o aplice.
       Familia si apropiatii victimelor nu pot fi abilitati sa aplice aceasta pedeapsa fiindca pot gresi in a desemna adevaratul vinovat iar o societate in care fiecare isi face dreptate nu poate urma principiile unei justitii corecte si ale unui stat organizat.
       In consecinta, rolul de ducere la indeplinire a pedepsei cu moartea ii va reveni Statului.
       Statul -Calau insa nu poate exista in cadrul principiilor democratiilor de tip liberal.
       Democratia de tip liberal se bazeaza pe urmatoarele axiome:
1.Dreptul natural-oamenii sunt nascuti liberi ,cu drepturi inalienabile care preced apartenenta la un Stat.
2.Oamenii liberi sunt de acord sa participe la contractul social reprezentat de Constitutie, devenind cetateni.
3.Cetatenii constitutie Statul cu toate institutiile sale.
4.Statul trebuie organizat si monitorizat astfel incat sa nu incalce sau sa restranga nepermis drepturile si libertatile fundamentale.
5.Cetatenii sunt egali in fata legii ca preconditie a pastrarii drepturilor fundamentale si sociale.
6.Pentru administrarea Statului , cetatenii isi desemneaza reprezentanti prin care isi exercita suveranitatea.
7.Oamenii care ocupa functii publice sunt supusi greselii,coruptiei si tentatiei de a abuza de putere de aceea trebuie ca serviciul lor public sa fie limitat ca atributii si ca durata.

          Dupa cum se poate observa – democratia de tip liberal are ca preocupare centrala protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale , incercand sa restranga si sa controleze puterea Statului si a celor care exercita functii publice.
          In cazul Statului-Calau, grija de a proteja drepturile si libertatile fundamentale e anulata de insarcinarea acestuia de a avea drept de viata si moarte asupra cetatenilor lui.
        Axioma –„ Omul e nascut liber si participa in mod voluntar la societate ”nu poate exista alaturi de axioma- „Statul si societatea au dreptul de a ucide orice om considera indreptatit.”
        Statul-Calau , scapat din incatusarea interdictiei etice de a nu indrazni sa anuleze drepturile fundamentale , va gasi in timp justificarea de a folosi dreptul de a isi ucide cetatenii in orice circumnstanta ii va servi interesele.
       Cum poate o Constitutie care separa puterile statului ca sa impiedice abuzurile, care instituie numeroase parghii de control reciproc intre acestea , care instituie controlul cetatenesc la toate nivelurile , sa justifice acordarea puterii absolute a Statului asupra vietii cetatenilor sai ?
      Daca abuzul de putere, coruptia si eroarea umana sunt prezumate in Constitutie si sunt prevazute mecanisme pentru a le evita si corecta , cum se mai poate corecta un abuz sau o eroare care a dus la executarea unui om ?
       Cine mai poate da viata inapoi unui om care a fost executat pe nedrept?
     Asa cum e evident , imposibilitatea de a admite pedeapsa cu moartea, nu are nicio legatura cu criminalii ci e o forma de protectie a tuturor cetatenilor nevinovati impotriva abuzurilor Statului si a coruptiei sau greselilor functionarilor publici.
           Se spune ca pedeapsa cu moartea are rolul de a preveni alte crime prin efectul de inspaimantare a viitorilor criminali . Acesta idee e falsa , asa cum arata studiile comparative dintre criminalitatea din statele care au aceasta pedeapsa in legislatie si cele care au abolit pedeapsa cu moartea.(1)
          Se spune ca pedeapsa cu moartea scuteste statul de cheltuieli foarte mari , ceea ce s-a dovedit a fi fals fiindca in statele care executa condamnatii la moarte -atat executia cat si procesele prelungite in extremis din dorinta de a se evita o eroare judiciara, costa mult mai mult decat intretinerea pe viata a unui detinut.(2)
       Se spune ca pedeapsa cu moartea reda un sentiment de ordine si justitie dar acest sentiment este platit cu pretul executarii unor oameni nevinovati din cauza abuzurilor sau erorilor judiciare, pret care e inacceptabil.(3)
       Vrea cineva sa traiasca intr-un Stat care are dreptul sa isi execute cetatenii ? Oamenii se schimba , legislatia se modifica si e posibil ca aplicarea acestei pedepse sa se extinda atat de mult incat sa cuprinda pe oricare dintre noi.
      Printre zecile de mii de cetateni turci arestati de Erdogan , cati merita pedeapsa cu moartea? Cati sunt vinovati de subminarea puterii de stat si cati sunt doar simpli adversari politici care nu au participat in niciun fel  la lovitura de stat militara?
      Legea straveche a Talionului  a fost functionala in comunitati mici ,in care sentimentul de loialitate familiala si tribala era adanc inradacinat, niciodata insa Legea Talionului nu poate fi lasata la mana lui Erdogan, sau a lui Basescu, sau a lui Putin ,sau a lui Bush, sau a lui Obama, sau a lui Iohannis, sau a oricarui om imperfect care ocupa temporar o functie de conducere intr-un stat.
               De aceea introducerea pedepsei cu moartea desfiinteaza democratia de tip liberal, anuleaza toate principiile constitutionale si transforma cetateanul suveran in potentiala victima a Statului Calau.(1)http://www.deathpenaltyinfo.org/discussion-recent-deterrence-studies
(2)http://www.amnestyusa.org/our-work/issues/death-penalty/us-death-penalty-facts/death-penalty-cost
(3)http://magdalenavalentinaferu.blogspot.ro/2016/01/cum-sa-recunosti-drepturile.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu