joi, 4 august 2016

                                                 Acum 30 de ani la Putna


   Eram in tabara de pionieri,departe de casa si aproape de locuri noi si minunate. Intr-una din zile am fost in vizita la Manastirea Putna.
   Pe aleile manastirii ,am fost intampinati de un calugar inalt care ne-a intrebat daca stim a spune „Tatal nostru” ...tovarasa profesoara s-a impiedicat auzind intrebarea ,cativa copii au zis -da,cei mai multi au tacut. Calugarul s-a incruntat si a oftat iar noi am inteles ca nu va fi o vizita vesela asa cum fusese cea de la manastirea de maici de la Varatec.
    Calugarul a pornit in fata noastra ,cu pasi prea mari pentru noi,vantul lovind vesmintele negre inconjurandu-l ca o mantie de lupta,aplecandu-se pe la cate o usa facuta cu masura Evului Mediu.
   Cum la vremea aceea citisem „Cei trei muschetari” ,m-am uitat in jur asteptandu-ma sa vad spade,scuturi si armuri. Nu am vazut nimic din acestea dar atmosfera era una de veghe,de straja.
   Calugarul ne-a vorbit clar,rar si sobru,din ce ne-a explicat, parea ca Stefan cel Mare  doar s-a retras de putin timp  la Putna ca sa se odihneasca pazit de calugari. Toate faptele parca se petrecusera ieri iar noi trebuia sa luam aminte ca sa stim ce avem de facut in viitor.
   „Stiti ca Putna e aproape de granita Romaniei ? ” ne-a intrebat la un momentat dat  calugarul. „Cine poate sa creada ca Stefan cel Mare si-a ctitorit loc de vesnica odihnire la granita tarii ?
   Cine poate sa creada ca Domnul Moldovei si-a fortificat Cetatea de Scaun tocmai la hotarele  tarii ? E bine stiut ca orice tara nu isi intemeiaza capitala langa granita, unde nu poate fi aparata de invazii ci mai in centru ,acolo unde e mai usor de aparat.
    Maria sa Stefan cel Mare ,care a invins in 34 din 36 de batalii ,nu a ridicat Putna pe hotarul tarii ! Uitati-va unde  e Suceava iar cei care au urechi sa auda si cei care au ochi sa vada ...”
   Pesemne ca eu am avut si ochi si urechi fiindca am vazut cum praful a sarit din harta de pe perete ,lovita cu forta de mana calugarului in locul unde era Suceava si am vazut si pe tovarasa profesoara care ne insotea cum se albeste la fata si incepe sa tuseasca de parca ceva nemestecat i s-a oprit in gat.
   Am inteles ca lipseste o parte din tara si ca ne e frica sa vorbim despre asta.
    Acum, dupa 30 de ani ,suntem in libertate, nu ni se mai intampla nimic daca vorbim despre  cetatile care erau avanpost ,inaintea Cetatii de Scaun a Sucevei: Cetatea Hotin, Cetatea Tetina de langa Cernauti, Cetatea Soroca.
   Putem sa vorbim dar nu o facem.
    Nu stiu daca acel calugar mai traieste si nu stiu ce li se mai spune copiilor care viziteaza azi Manastirea Putna.  Ii mai intreaba cineva :„ De ce e Putna la hotar?”

Moldova in timpul lui Stefan cel Mare
http://www.noiscriem.net/2013/08/harta-moldova-in-timul-lui-stefan-cel.html
Moldova in 1938
https://romaniaimaginideierisiazi.files.wordpress.com/2013/03/romania_1938.jpg
Harta Romaniei in prezent
http://www.harta-romaniei.ro/harta_detaliata_a_romaniei.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu