joi, 18 august 2016


                   De ce Romania nu poate fi aliata pe timp de pace cu Rusia

                                          
    Romania nu e nici putere maritima ,nici continentala .
    Romania e pivotul Europei intre vest,est,sud si nord .
   Prin pozitia sa geografica ,Romania nu poate avea pace si nici prieteni pe continent deoarece toti trebuie sa treaca si pe aici ,indiferent unde vor sa ajunga.
   De aceea Romania nu a avut si nu va putea avea decat 2 strategii geopolitice:
1.Sa se alieze cu puteri europene secundare indepartate geografic sau puteri din afara continentului ,cand marile puteri continentale actioneaza in comun.
2.Sa se alieze alternativ cu una din marile puteri continentale impotriva celeilalte, cand acestea se afla in conflict.
   Ar mai fi varianta ca centrul Europei sa constituie o coalitie puternica de state mici care sa actioneze ca un blocaj monolitic intre vest si est ,ceea ce incearca acum Polonia sa faca dar acesta coalitie e imposibil de realizat de 2000 de ani, cel putin, din cauza influentelor marilor puteri care faramiteaza ,balcanizeaza centrul.
   Romania nu se poate niciodata alia pe timp de pace cu Rusia si cu mari sacrificii se poate alia doar pe timp de razboi, cand serveste si strategiei rusesti ,deoarece Rusia nu are interesul ca noi sa existam ca un bolovan de unitate si latinitate in calea ei.
   Daca am juca un nevinovat joc de strategie pe harta si oricine dintre noi ar avea rolul de general rus ,logica simpla i-ar cere ca sa declare ca Romania trebuie cucerita sau cel putin sa fie faramitata.
   Asta e geopolitica si cine crede ca se poate alia cu Rusia pe timp de pace , contrazice logica si istoria .
   Chiar si alianta de razboi cu Rusia in timpul Razboiului de Independenta si cele doua Razboaie mondiale , a fost degradanta politic,inrobitoare economic si platita cu un imens numar de vieti pierdute din ordinele criminale ale comandantilor rusi.
   Acum Rusia lucreaza la faramitarea Ukrainei, apoi va veni randul nostru sau al Poloniei ,de preferat pentru geopolitica rusa ca amandoua tarile sa fie faramitate.
   Uitati-va pe harta si observati cat de mici sunt tarile de pe axa centrala a Europei in comparatie cu tarile din vest sau est si explicatia e evidenta- acestea sunt tarile atacate din toate directiile si subminate de marile puteri.
   Dupa caderea cortinei de fier ,la ruperea Cehoslovaciei si a Iugoslaviei ,au contribuit interese si din est si din vest , acum aceste interese secesioniste ale occidentului se vad prin incurajarea Scotiei de catre UE sa se rupa de Marea Britanie.
   Romania pare mai maricica pe harta decat alte state din zona desi a fost supusa raptului teritorial de catre URSS dar sa nu uitam ca nici Romania si nici Polonia nu sunt in granitele actuale decat de 60 de ani si au fost sub hegemonie ruseasca pana in 1989.
   Nu au trecut decat 26 de ani de independenta fata de Rusia iar la scara istoriei ,un sfert de veac e doar o clipa.
   In acesti putini ani de cand Rusia nu mai domina prin URSS jumatate din Europa,a facut urmatorii pasi pentru a-si restabili influenta:
1.a recapatat controlul asupra tarilor vecine printre care Belarus ,cu care a semnat in 2000 un tratat de cooperare extinsa ce are toate atributele unei viitoare uniuni.
2.a faramitat Republica Moldova prin razboiul din Transnistria in 1992.
3.a faramitat Georgia prin razboiul provinciilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia in 2008.
4.a faramitat Ukraina prin ocuparea Crimeei in 2014.
5. s-a reaprins in 2016 conflictul din provincia Nagorno-Karabah care tine faramitate atat Armenia cat si Azerbaidjanul, conform granitelor trasate de Rusia.
6. a sprijinit militar in Ukraina regiunile separatiste Donețk și Luhansk iar in prezent participa cu echipament de razboi in Donbas.
   Asa cum se poate vedea ,Rusia is recladeste drumul catre inima Europei iar in 2016 ne aflam in situatia catastrofala in care cele 2 mari puteri continentale , Germania si Rusia, coopereaza.
   Ca sa intelegem ce efecte distructive are cooperarea marilor puteri europene in dauna Romaniei, sa ne amintim de anul 1940 cand am pierdut teritorii din vest prin Dictatul de la Viena ,concomitent cu pierderea teritoriilor din est prin ocupatia sovietica.
   Polonia atunci a fost stearsa de pe harta.
   In al doilea Razboi mondial am aplicat strategia de a lupta pe rand cu Germania impotriva Rusiei si apoi am luptat cu Rusia impotriva Germaniei fiindca o tara in pozitia noastra geografica nu are alta solutie ca sa nu dispara.
   Insa acum ,cand Germania face declaratii oficiale de prietenie Rusiei si condamna politica NATO in regiune ca fiind „ zanganit de razboi ”, nu putem decat sa ne ingrijoram.
   Iar ca dovada ca nu ne ingrijoram degeaba sunt insistentele reprezentantilor Germaniei in Republica Moldova ,care formuleaza ca o conditie pentru ipotetica aderare la UE ,ca aceasta sa recunoasca autonomia teritoriala a Transnistriei intr-o republica federativa. Adica exact scenariul secesionist din Georgia si Ukraina.
   Romania si Polonia sunt acuzate ca vor sa inceapa al 3-lea razboi mondial. Fals , atat Romania cat si Polonia stiu exact ce soarta au avut in razboaiele mondiale.
   Daca Germania continua proiectul Uniunii Euro-Asiatica ,atat Romania cat si Polonia vor avea destinul Ucrainei daca nu vrem sa ne faramitam de buna voie.
   Aici , la partea benevola de renuntare la integritate teritoriala, intervine proiectul UE de regionalizare care ne divide teritorial si administrativ exact asa cum ar face-o si prin razboi dar fara pierderi de sange.
  Macar in 1940 ni s-a spus clar ca vor sa ne rupa tara in bucati , acum ni se prezinta acelasi lucru drept o preconditie pentru o mai buna gestionare a fondurilor UE...
   Scopul marilor puteri este acelasi fiindca geopolitica e un joc de sah cu miscari limitate pe o tabla ingusta. Prea multe variante imaginative de strategie nu exista.
   De aceea Romania nu va putea niciodata sa se alieze cu Rusia ca state prietene pe timp de pace,oricat de mult si-ar dori Romania, iar cine spune ca putem colabora mutual avantajos cu Rusia ori nu stie ce vorbeste , ori nu serveste interesele Romaniei.
   In timp ce Rusia se declara o tara pasnica si o victima neconsolata a agresivitatii Romaniei si Poloniei, in realitate Rusia:
      -participa la sau sprijina diferite conflicte armate in tarile europene ,
  • are actiuni de razboi in Siria fara niciun control international,
  • isi mareste flota de razboi de la Marea Neagra ,
  • trimite dispozitive anti-racheta ,similare cu cele de la Deveselu, in Iran,China,India si Siria,
  • amplaseaza dispozitive antiracheta si lansatoare de racheta supersonice care pot fi purtatoare inclusiv de focoase nucleare si care pot sa loveasca orice tinta la 5500 km distanta cu o eroare de 5 metri.
   Rusia este in prezent o tara nedemocrata care destabilizeaza alte tari,inarmeaza alte tari si participa la actiuni de razboi ,ca sa nu mai mentionam trecutul agresiv al Rusiei desi cel mai corect mod de a estima actiunile viitoare e prin a analiza actiunile din trecut.
   Poate ca unii ar putea spune ca nici NATO nu e cu nimic mai putin agresiv si destabilizator ca Rusia insa pentru Romania aceasta e o dicutie inutila fiindca nu are decat optiunea NATO.
   Toate actiunile diplomatice si de cooperare cu Rusia trebuie ,desigur, incurajate insa fara niciun fel de iluzii despre pacifism , victimologie si prietenie eterna fiindca geopolitica nu le permite.


                                      


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu