sâmbătă, 1 octombrie 2016

                      
                                De ce Liberalismul este intrinsec nationalist


   Liberalismul este cea dintai ideologie politica deoarece inainte de Liberalism poporul nu avea nicio putere ca sa se organizeze in mod suveran.
   In afara de Democratia ateniana si de perioada Republicii plebiscitare romane, niciodata vointa oamenilor simpli nu s-a concretizat intr-o viziune politica.
   De abia incepand cu documentele fondatoare ale Liberalismului, Habeas Corpus Act si Magna Carta Libertatum,aveau sa fie pusi germenii unei ideologii politice care sa serveasca poporului si nu elitei conducatoare.
   In timpul diferitelor forme de regimuri monarhice sau oligarhice , puterea politica nu avea ca o caracteristica obligatorie nationalitatea pentru ca baza acestei puteri era forta militara iar forta militara poate cuceri si supune orice etnie , orice cultura.
   In majoritatea formelor statale pana la cristalizarea ideologiei liberale, monarhii erau de alta etnie decat supusii lor si nu le vorbeau limba.
   Pentru a obtine un anumit grad de supunere voluntara din partea popoarelor, regimurile monarhice se legitimau prin religie, prin dreptul divin, religia fiind de asemenea transcendenta caracteristicilor nationale.
   Incepand cu Renasterea dar mai ales in Iluminism, mari ganditori au pus bazele Liberalismului , luand puterea din mainile celor putini si punand-o in mainile poporului suveran.
   Iar daca monarhii se legitimau prin dreptul divin , Liberalismul s-a legitimat prin dreptul natural la auto-determinare.
   Ca o populatie sa isi constientizeze interesele si vointa politica astfel incat sa devina un popor suveran, acea populatie trebuie sa fie omogena, unita majoritar de aceleasi valori si principii, de aceeasi cultura si istorie comuna -adica trebuie sa fie o natiune.
   Pentru ca un popor suveran sa decida ca sa isi organizeze un teritoriu pe baza unui contract social numit Constitutie, e o conditie obligatorie ca acel popor sa aiba caracteristici comune care sa permita realizarea contractului social.
   Daca orice alta forma statala si tip de guvernamant nu are neaparata nevoie de participarea voluntara a oamenilor simpli, democratia de tip liberal nu poate functiona decat prin implicarea responsabila a cetatenilor.    Pentru ca aceasta implicare voluntara sa aiba loc,cetatenii trebuie sa manifeste a priori o unitate si solidaritate motivata independent de actiunile guvernului.
   Nu se poate construi un Stat care sa puna in centrul preocuparilor sale garantarea drepturilor fundamentale fara ca majoritatea cetatenilor sa nu participe voluntar,altfel e necesar ca Statul sa foloseasca forta si coercitia in mod constant ceea ce incalca sau anuleaza drepturile fundamentale.
   Democratia de tip liberal, pentru a putea depasi momente critice fara sa degenereze in forme autocrate sau totalitare de guvernamant, are nevoie nu numai ca cetatenii sa impartaseasca in timp de pace si prosperitate valori comune ci ca sa impartaseasca o afectiune reciproca mai puternica decat vicisitudinile pe care le intampina.
   Liberalismul are nevoie de natiune atat ca legitimare ontologica cat si ca realizare practica.
   Tocmai de aceea revolutionarii cei mai cunoscuti ,care au luptat si au murit pentru intemeierea Statelor nationale si desfiintarea imperiilor ,erau liberali.
   Iar daca odata formate de catre liberali,Statele nationale pot supravietui si fara Liberalism, Liberalismul nu poate fi pus in practica fara Stat national.
   Asa cum in cadrul unei societati Liberalismul crede in importanta individului si a pluralismului de idei si actiuni, in cadrul politicii internationale Liberalismul crede in importanta statelor nationale si a pluralismului de viziuni si optiuni.
   Niciodata drepturile fundamentale ale unui cetatean nu pot fi aparate daca optiunile acestuia se micsoreaza sau se desfiinteaza prin aparitia formelor unice de guvernamant globale.
   Niciodata nu se pot pastra drepturile fundamentale ale cetateanului in momentele de dificultate istorica daca pe cetatenii Supra-Statului international nu ii uneste decat satisfacerea intereselor personale.
   De aceea Liberalismul este intrinsec nationalist si priveste la formele de guvernamant supra-statale din prezent cu aceleasi temeri, aducand aceleasi critici ca si imperiilor din trecut impotriva carora a luptat cu atatea sacrificii.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu