duminică, 13 noiembrie 2016

                   Rezultatul alegerilor din Republica Moldova nu este un referendum
                                                       despre Romania


   Nu va ingrijorati despre destinul Republicii Moldova daca Igor Dodon a fost ales Presedinte.
   Republica Moldova se afla langa un stat esuat si in razboi civil-Ukraina,stie ca teritorii din Georgia au fost alipite de Rusia,stie ca Marea Neagra a devenit lac rusesc prin anexarea Crimeei si mai stie ca Transnistria are trupe de ocupatie rusesti.
   Moldovenii au votat in mandatele anterioare pentru partidele pro-europene dar dezamagirea creata de scandalurile de coruptie,de diferenta enorma intre promisiuni si realizari i-a facut reticenti sa le mai acorde votul ,mai ales ca UE nu se afla intr-o stare prea buna cu criza economica,criza refugiatilor si Brexit.
   De asemenea Germania aflata la conducerea OSCE a militat pentru federalizarea Republicii Moldova ceea ce moldovenii au resimtit, pe buna dreptate ,ca un atac la suveranitatea nationala.
   Atunci cand atat germanii cat si rusii iti cer in mod nedrept sa devii o federatie dar Rusia e in expansiune si castiga noi aliati, pe cand Germania e in stare de criza interna si externa,ghiciti ce va alege cetateanul moldovean.
  Sa adaugam la mesajele mixte transmise de occident si pozitia iesita din canoanele diplomatice a ambasadorului SUA la Chisinau,James Pettit, care ii sfatuia ca"e important sa se considere o natiune aparte" si ca "unirea cu Romania ar avea efecte negative".
   Deci alegerile prezidentiale din Republica Moldova nu sunt un referendum despre relatia cu Romania ci reprezinta consecinta problemelor interne provocate de coruptie,de dezamagirea provocata de partidele pro-europene,de diplomatia neinspirata a oficialilor UE si despre starea de securitate avand in vedere repozitionarea Rusiei pe scena mondiala.
   Si ca sa fim onesti,daca ne preocupa atat de mult unirea cu Republica Moldova,nu alegeam un Presedinte care e la fel de interesat de subiect ca si Igor Dodon,ba chiar are probleme cu entuziasmul in privinta sarbatoririi unirii cu Transilvania de la 1918.
   Asa ca nu va grabiti sa admonestati moldovenii ca „au votat gresit” ci intrebati-va ce ati fi votat in locul lor si mai ales ce ar trebui sa votam in locul nostru.

   Re-unirea natiunii romane depaseste la scara istorica deciziile electorale, alegerile din Republica Moldova exprima o realitate de moment la care au contribuit numerosi factori,multi dintre acesti factori sunt in afara puterii noastre de influenta,sa ne preocupam doar de acei factori pe care ii putem influenta si o mai buna politica externa a Romaniei este unul dintre ele.
   Poate ca alegerea lui Igor Dodon in functia prezidentiala e supapa de care aveau nevoie cetatenii moldoveni inainte ca sa decida daca statalitatea Republicii.Moldova este viabila,intre timp trebuie sa pregatim diplomatic sprijinul  international pentru re-unire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu