luni, 28 noiembrie 2016

   (1)Europa voteaza


   In data de 4 Decembrie ,in Europa vor avea loc doua noi evenimente electorale: Referendumul constitutional din Italia si alegerile prezidentiale din Austria.
   Referendumul din Italia este sustinut in scopul de a aproba amendamentele constitutionale propuse , a caror efect va fi slabirea puterii legislative si reducerea reprezentativitatii Parlamentului.
   Amendamentele vor transforma de facto Parlamentul Italian intr-un parlament unicameral in care regiunile sunt formal reprezentate si care va permite guvernului ca sa obtina legiferarea rapida si fara o semnificativa opozitie a oricarei legislatii va dori.
   Prezentate ca aducand stabilitate guvernamentala si eficienta in actul de guvernare,aceste amendamente prin care se limiteaza parghiile de control democratic vin pe fondul recesiunii in care se afla economia italiana dupa criza financiara din 2008,recesiune pe care FMI o previzioneaza ca prelungindu-se pe durata a 2 decenii.
    Italia , ca si majoritatea statelor europene, a fost supusa interventiilor brutale ale oficialilor UE in procesul electoral si in formarea guvernului ,avand intre 2011-2013 un guvern tehnocrat via Bruxelles identic cu al nostru, unde premierul tehnocrat a promis ca nu va participa in alegeri (exact ca si premierul nostru) dar bineinteles ca la sfarsitul mandatului a folosit toate parghiile guvernamentale pentru a-si sprijini candidatura insa a pierdut alegerile.
-
   In Austria alegerile prezidentiale au fost mai intai anulate de catre Curtea Constitutionala pentru iregularitati (a se citi Fraude) in privinta votului prin corespondenta.
   Candidatul  eurofil a castigat cu o diferenta foarte mica in fata candidatului eurosceptic,diferenta fiind provenita din voturile prin corespondenta.
   Ulterior ,data stabilita pentru reluarea scrutinului prezidential a fost schimbata si prelungit termenul campaniei electorale cu aproximativ o luna din cauza (nu radeti) problemelor cu lipiciul plicurilor destinate votului prin corespondenta…
   Desi intr-o republica parlamentara cum e Austria, presedintele are atributii foarte limitate, castigarea alegerilor de catre un candidat de dreapta cu o pozitie ferma impotriva politicilor UE privitoare la cotele de refugiati, e privita de la Bruxelles ca fiind inacceptabila.
   Austria este mereu comparata cu Germania ,care e prezentata drept exemplu pozitiv, dar Germania este o tara cu o religie si cultura diferita, o tara de campie cu aglomerari urbane si zone industriale unde comunitatile nu sunt foarte bine inchegate.
    In schimb Austria este o tara a carei relief predominant muntos i-a influentat atat istoria cat si cultura, o tara cu orase si sate de marime mica ,unde familiile isi boteaza copiii in aceeasi biserica de generatii si unde comunitatile mici au dificultati majore in a se adapta influxului de refugiati.
-
   De fapt ambele evenimente electorale, atat cel italian cat si cel austriac,vor fi percepute de cetateni ca fiind un vot impotriva politicilor anti-democratice ,interventioniste ale elitei birocratice a Uniunii Europene.
   Pe langa dimensiunea politica si sociala,aceste scrutinuri europene,ca si cele viitoare,vor reflecta faptul ca in toate statele membre UE,inclusiv Germania, fragilitatea sistemelor bancare impovarate de imprumuturi neperformante ,a transformat economia UE intr-un razboi deschis intre creditori si debitori din care nimeni nu poate iesi castigator si in care categoriile vulnerabile vor pierde cel mai mult .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu