joi, 9 februarie 2017

                  Care e cauza crizei din Romania?-Criza identitara.
   Aceasta a fost alternativa furnizata de cele mai proeminente voci ale “societatii civile”:
1.Vreti sa fiti inteligenti , cu spirit civic, cu noblete sufleteasca, cu grija pentru generatiile viitoare, de mare succes intelectual si material?
2.Sau vreti sa fiti printre bolsevici , spalati pe creier, asistati social , care isi vand votul pe 50 de lei , fara dinti si care fura viitorul propriilor copii?
   In aceasta dihotomie , oamenii pot fi mobilizati sa manifesteze pentru orice , oricand.
   In loc sa fie o manifestatie cu scop precis si de utilitate reala sociala , va fi doar o proba de a-si demonstra propria valoare conferita de altii si apartenenta la grupul “de succes”.
   Singurul mod in care un om poate rezista fenomenului de contagiune sociala si presiunii psihologice exercitata de grup este sa aiba o identitate proprie , sa stie cine este, ce il caracterizeaza, ce calitati si defecte are, ce valori si principii urmeaza in viata personala.
   E foarte usor sa sustii ca alti oameni sa aiba principii si valori , piatra de incercare a vietii e sa aplici acele principii in mod constant in propria existenta ,mai ales cand punerea in practica a acestora iti aduc deservicii sau chiar iti cer sacrificii.
   Putem toti sa ne adunam oricand in fata Guvernului si sa cerem respectarea celor mai nobile principii dar cati dintre noi le urmeaza in viata de zi cu zi ? Cerem perfomanta si corectitudine de la clasa politica , cati dintre noi au contribuit la aceasta performanta si corectitudine?
   Precum in statele islamice se considera responsabilitatea femeilor ca sa renunte la drepturile fundamentale in scopul de a nu atrage cumva atentia vreunui barbat , asa si in Romania se considera responsabilitatea functionarilor sa renunte la drepturile fundamentale ca sa fie ei integri si pentru noi.
   Si ce daca legea e nedreapta si sunt un numar de arestari si condamnari abuzive , merita sacrificiul atat timp cat luptam impotriva coruptiei, mai ales ca sacrificiul acesta il fac altii si nu noi.
   Si ce daca o lege interpretabila si prea aspra paralizeaza oamenii cinstiti si determina oamenii necinstiti sa fure si mai mult?
   Pe noi nu ne intereseaza utilitatea sociala a actului de justitie ci doar sa clamam in public idealuri.
   Nu am inteles cum reusesc functionarii sa ia mita si foloase necuvenite cu o populatie atat de virtuoasa. Cum a furat clasa politica 27 de ani ,fara participarea niciunui roman anti-corupt?
   Daca se plang de o societate nedreapta , fara mobilitate sociala , cum au ajuns domniile lor in pretinsa “clasa de mijloc”? Unde de-a lungul istoriei lor ,incluzand parintii ,si-au asigurat succesul facand compromisuri? Niciodata , niciunul?
   De fiecare data cand un om da mita, ia sansa altui om care nu are bani de mita sau care are principii- principii pentru sine si nu doar pentru altii.
    Nici nu are rost sa explic ca in spatele autoritarismului , coruptia explodeaza si nu se reduce fiindca acele autoritati care au puterea sa aresteze pe oricine , oricand , au puterea sa si fure de la oricine , oricand. Nici sa explic ca erodarea drepturilor fundamentale loveste mai puternic oamenii obisnuiti si nicidecum politicienii.
   Nu are rost sa explic pentru ca subiectul real al manifestatiilor nu este lupta anti-coruptie.
   Urmatorul ideal pentru care ar putea fi mobilizati e posibil sa fie "salvarea caprioarelor". Nu glumesc.
   Dupa 27 de ani in care vocile cele mai stimate , iubite si autorizate au repetat ad nauseam ca Romania nu are valori proprii ( nici umane , nici personalitati , nici istorie, nici traditii, nici culturale , nici stiintifice,nici artistice, etc.)ci ca trebuie sa aplice in totalitate si fara vociferari retrograde directivele venite din occident , romanii sunt exact precum puiul de antilopa care se pierde de turma lui si incearca din disperare sa se alature turmei de zebre care,desigur, il respinge.
   Cum de am lasat sa se produca dezradacinarea natiunii romane si anularea identitatii nationale, este un fenomen complex , cu vina tot colectiva.
   Asa cum politicienii nu “au furat” de unii singuri , asa si ideologii desfiintarii nationale nu au distrus de unii singuri.
   In prezent , fara sa stie cine este , romanul asteapta sa ii spuna altcineva ce calitati are si cum ar putea dovedi acele calitati. Iar statul in piata  nu e chiar cel mai greu mod in care sa dovedesti lumii ca esti nobil, curat, minunat , empatic, implicat,inteligent si de succes.
   Mai ales cand alternativa este sa fii considerat prin neparticipare ca paria societatii, un pericol pentru viitorul copiilor.
   Acest tip de manifestatii de abia au inceput , mecanismele de acum sunt verificate si consolidate, e o problema de timp sa se repete.
          Si nu se vor opri pana nu aflam cine suntem, fiecare dintre noi si toti la un loc.


Un comentariu:

  1. Dumneavoastra ati inteles ceva din acest comentariu pentru ca eu nu am inteles nimic? Da, scrieti bine, dar folositi o limba, melodioasa cei drept, dar care nu spune nimic. Eu stiu cine sunt, cum si unde vreau sa traiesc si sa stiti ca cei care fura o pot face si fara complicitatea mea.

    RăspundețiȘtergere