vineri, 17 februarie 2017

    Nu exista in teoria politica “dictatura parlamentara”
   Nu mai folositi acest oximoron care pe fondul lipsei de cunoastere poate lasa impresia ca e chiar vorba de o dictatura stricto-sensu.
  In primul rand , termenul care se foloseste in occident de un sfert de secol , nu tine de teoria politica ci de retorica ,de hiperbola , de exagerare , de mijloc literar de a transmite mesajul.
   In al doilea rand ,traducerea corecta a termenului este “dictatura electiva” si se refera la capacitatea Guvernului de a-si impune agenda in fata Parlamentului, Legislativul avand un rol diminuat in fata Executivului.
   Stiti conceptul de “Presedinte -Jucator”? Exact in aceeasi masura retorica este si conceptul de “Dictatura electiva”.
   “Dictatura electiva “ este o sintagma figurativa care inseamna ca Parlamentul are un rol redus in fata Guvernului pe fondul unor vicii de arhitectura constitutionala , in cazul constitutiilor cutumiare, in cazul unor perioade ale republicilor parlamentare si e favorizata de anumite sisteme de vot.
   Este o deviatie de la spiritul constitutional care este cauzata in primul rand de persoanele care ocupa demnitatile publice si in mai mica masura de viciile de normare care lasa loc de interpretare .
   Deci nu e vorba de nicio dictatura , in niciun caz nu e vorba ca Parlamentul ar putea vreodata sa instaureze vreo dictatura.
   Parlamentul nu are la dispozitie nicio parghie executiva si cu atat mai putin nu are la dispozitie controlul institutiilor de forta care ar putea fi folosite ca mijloace de represiune.
   Pe deasupra, Parlamentul e format din 2 camere care au atributii de control reciproc si care se afla intr-o competitie informala ,avand sute de parlamentari din partide diferite.
   Cum ar putea o astfel de structura sa conduca vreodata cu mana de fier societatea si cu ce mijloace?!
   Tocmai de aceea Parlamentul este organul reprezentativ suprem si emblema democratiei fiindca a fost proiectat astfel incat toate interesele diverselor segmente sociale sa fie reprezentate.
   Pentru a instaura o dictatura e nevoie de un grup restrans de oameni , concentrati in jurul unui lider care are controlul asupra mijloacelor de represiune.
Deci :
1.Daca vreti sa spuneti ca nu exista suficienta dezbatere parlamentara , atunci puteti folosi acest oximoron care zgarie urechea:”Dictatura electiva” ,desi exista alte expresii mult mai adecvate.
2.Daca vreti sa va referiti la un regim politic cu adevarat opresiv ,atunci ultimul loc in care ar trebui sa cautati dictatorii , e Parlamentul.
3.Daca folositi expresia “dictatura parlamentara” doar ca sa va acoperiti frustrarea ca ati pierdut alegerile , atunci e ipocrit si incorect dar induiosator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu