sâmbătă, 25 februarie 2017

Psihologia maselor 2- Gardieni si prizonieri

Experimentul Stanford-Inchisoarea   In anul 1971, aproximativ 70 de studenti au raspuns unui anunt din ziarul local, prin care se recrutau voluntari pentru un experiment in domeniul psihologiei ,cu o durata de 1-2 saptamani, pentru o recompensa de 15 dolari pe zi.
   Au fost selectati 24 de studenti care prezentau un istoric impecabil de conduita si un profil al personalitatii echilibrat,toti provenind din familii stabile din clasa de mijloc.
   In urma unei selectii arbitrare facute prin aruncatul unei monede -cap/pajura- acesti studenti au fost despartiti in 2 grupuri- Gardieni si Prizonieri.
   Expermientul a avut loc in subsolul Facultatii de Psihologie Stanford, amenajat astfel incat sa imite pe cat posibil aparenta unei inchisori.
   Rezultatele experimentului au fost atat de socante si degradarea situatiei detinutilor atat de mare incat a fost oprit dupa doar 6 zile.
   Ceea ce profesorul de la catedra de Psihologie ,Phillip Zimbardo , avea sa descopere , a fost ca atat “gardienii “cat si “detinutii “, desi ar fi trebuit sa stie ca participa doar la un experiment in vacanta de vara ,cu scopul de a obtine bani de buzunar, s-au identificat complet cu rolurile .
   “Gardienii” au devenit din ce in ce mai abuzivi, ajungand sa aplice prizonierilor tratamente degradante. In ultima zi , comportamentul gardienilor degenerase deja spre sadism cu accente pornografice.
   Romania a fost transformata in ianuarie/februarie 2017 intr-un mare experiment de tip Stanford, unde Presedintele, din cea mai inalta demnitate in Stat, a impartit rolurile sociale ale natiunii in Gardieni si Infractori.
   Pentru cei care au crezut ca divizarea natiunii s-a facut doar intre “romanii mei” si “restul”in sensul simpatiilor politice , ii anunt ca nu inteleg amploarea fenomenului.
   O parte dintre cetateni au primit rolul de a se apara pe sine, pe copiii lor si insasi tara , nu doar de “gasca de politicieni penali care fac legi” ci si de cei care ii sustin pe acesti “infractori”.
“Gardienii” din Piata Victoriei , au rolul de a tine sub control “Infractorii” care nu sunt doar membrii partidelor PSD+ALDE ci si votantii sau simpatizantii acestor partide.
   Asa cum a dovedit Experimentul Stanford, reconfirmat de multe alte studii, pentru “Gardieni” nu prezinta nicio semnificatie faptul ca “Infractorii” sunt nevinovati .
  Odata clasificati ca “Infractori” , orice actiune a acestora este perceputa ca dorind sa distruga ordinea stabilita, cu intentii malefice ascunse sau cu intentii de sfidare si provocare la adresa “Gardienilor”.
   Daca ati incercat sa prezentati date , cifre, citate, documente , unui concetatean din categoria “Gardienilor” si ati observat ca orice argument se loveste de o totala indiferenta sau ostilitate , acum stiti cauza acestui comportament aparent irational- deoarece nevinovatia “Infractorului” este irelevanta.,faptul ca a fost clasificat ca “Infractor” este unica dovada de care “Gardianul” are nevoie.
    De asemenea , orice abuz al “Gardienilor” este considerat justificat a-priori.
   Norocul nostru este ca experimentul pe poporul roman a fost oprit inainte ca statutul de “Infractor” sa se transforme in cel de “Prizonier”.
    Am scris acest articol pentru cei care tot vorbesc despre re-unificare, re-impacare si alte frumoase sentimente - acestea sunt imposibile pentru cei care s-au identificat cu rolurile.https://en.wikipedia.org/wiki/Stanford_prison_experimentNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu