sâmbătă, 11 martie 2017


   Corectati de urgenta tampenia facuta de d-na Pruna la art.76 din OUG 18/2016 prin care modifica art. 305 din CPP astfel incat procurorii pot incepe urmarirea penala asupra faptei doar pe o sesizare care nu semnaleaza nicio infractiune ,nici nu prezinta vreun indiciu ca ar exista vreo infractiune !
   Noroc ca d-na Livia Stanciu ,judecatoarea condamnata la CEDO pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil ,a avut dorinta de a face opinie separata la hotararea CCR privind conflictul constitutional intre Guvern si DNA, altfel nu aflam de acesta monstruozitate.
   Inainte de ordonanta d-nei Pruna , ca procurorii sa dispuna inceperea urmaririi penale cu privire la fapta , era necesar sa respecte conditiile din art.16 CPP.
   Adica era necesar ca procurorii sa se asigure ca exista fapta, ca acesta fapta este prevazuta de lege , ca a fost facuta cu vinovatie,ca nu exista o cauza de nepedepsire prevazuta de lege , ca termenul nu s-a prescris , ca nu exista autoritate de lucru judecat, etc.
   In urma modificarilor facute de d-na Pruna , singura conditie necesara pentru inceperea urmaririi penale asupra faptei este sa existe o sesizare care nu trebuie sa includa probe , marturii sau indicii!
    Adica orice hartioara sau e-mail trimis de oricine fara nicio cunostinta asupra infractiunii , chiar daca nu exista nicio infractiune ,nicio incadrare legala, niciun indiciu temeinic, nicio suspiciune rezonabila,este suficient ca procurorii sa solicite documente , sa audieze martori si orice alta procedura de urmarire penala !
   De abia cand transforma ancheta asupra faptei -in ancheta asupra persoanei au procurorii obligatia ca sa verifice conditiile impuse de art.16 CPP.
   Mai simplu spus , daca procurorul vrea sa te plimbe pe tine , colegii de serviciu , familia si prietenii pe la procuratura si sa solicite rechizitionarea unor documente sau bunuri , nu trebuie nici macar sa existe o infractiune , vreo vatamare , vreun articol de lege pe care l-ai incalcat , nu conteaza daca pretinsa infractiune s-a prescris sau a fost dezincriminata si nu conteaza daca ai mai fost judecat pentru asta.
    D-na Pruna a dat dreptul procurorilor sa faca anchete abuzive si actiuni de intimidare doar daca cineva a depus orice fel de compunere in care e prezent numele tau !!!
    Aceeasi situatie este atat in cazul persoanelor fizice cat si a celor juridice ,precum si a autoritatilor publice – d-na Pruna a dat liber la haituit oameni ,firme si institutii fara absolut nicio motivatie legala.
    In temeiul modificarilor facute de d-na Pruna , daca cineva depune o sesizare ca ati rapit extraterestrii – va ancheteaza Procuratura in mod complet legal.--
Vechiul articol din Codul de procedura penala
Art. 305
Începerea urmăririi penale
(1) Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă.

http://legeaz.net/noul-cod-procedura-penala-ncpp/art-305
- Modificarea d-nei Pruna prin OUG 18/2016
76. La articolul 305, alineatele (1)—(3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
Art. 305. — (1) Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la fapta săvârşită ori a cărei săvârşire se pregăteşte, chiar dacă autorul este indicat sau cunoscut.
(3) Atunci când există probe din care să rezulte bănuiala rezonabilă că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală şi nu există vreunul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect. Măsura dispusă de organul de cercetare penală se supune, în termen de 3 zile, confirmării procurorului care supraveghează urmărirea penală, organul de cercetare penală fiind obligat să prezinte acestuia şi dosarul cauzei.”

http://legeaz.net/monitorul-oficial-389-2016/oug-18-2016-modificare-completare-cod-penal-procedura-penala
-
Care erau conditiile obligatorii pentru inceperea urmaririi penale asupra faptei si asupra persoanei:

Art. 16 Codul de Procedura penala
Cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale
(1) Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă:
a) fapta nu există;
b) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege;
c) nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea;
d) există o cauză justificativă sau de neimputabilitate;
e) lipseşte plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale;
f) a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică;
g) a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii;
h) există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege;
i) există autoritate de lucru judecat;
j) a intervenit un transfer de proceduri cu un alt stat, potrivit legii.(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. e) şi j), acţiunea penală poate fi pusă în mişcare ulterior, în condiţiile prevăzute de lege.

http://legeaz.net/noul-cod-procedura-penala-ncpp/art-16

Opinia separata a d-nei Livia Stanciu la hotararea CCR 68/2017

http://www.gandul.info/stiri/un-judecator-ccr-isi-acuza-colegii-ca-si-au-arogat-rol-de-instanta-de-judecata-verificand-legalitatea-anchetei-dna-in-dosarul-oug-13-16190875


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu