vineri, 9 iunie 2017

                 Vesti proste din Marea Britanie   In urma alegerilor anticipate , Marea Britanie va avea un guvern minoritar , Partidul Conservator pierzand majoritatea , avand nevoie de inca 8 mandate ca sa formeze un guvern majoritar.
   Premierul Theresa May a obtinut sustinerea parlamentara a partidului nord irlandez-DUP , dar doar pe baze de negociere zilnica...
   In acest moment , Theresa May ii solicita Reginei sa primeasca mandat pentru a forma un guvern minoritar.
   La cate crize si focare de instabilitate are lumea in acest moment , in loc ca Marea Britanie sa fie un pol de stabilitate , acum a devenit un pol de indecizie si framantari interne.
   Theresa May a declansat alegerile anticipate in speranta de a-si intari pozitia prin cresterea numarului de mandate in parlament , iar sondajele de opinie ii confereau speranta ca va putea castiga in plus chiar 100 de mandate.
  Insa in timpul campaniei electorale , Theresa May si-a alienat baza electorala prin declaratii si masuri care impietau asupra drepturilor si libertatilor fundamentale.
   Astfel , multi alegatori de dreapta s-au vazut in postura de a nu putea vota din motive ideologice cu un astfel de candidat.
   La acestea s-au adaugat valul de atentate teroriste care au slabit increderea in competenta Premierului Theresa May.
   Electoratul de stanga s-a mobilizat deoarece infrangerea in cazul referendum-ului pentru Brexit i-a constientizat in privinta importantei votului.
   UKIP nu a castigat niciun loc in parlament deoarece iesirea Marii Britanii din UE prin declansarea art.50 este o certitudine legala , iar votantii UKIP s-au repozitionat in functie de simpatiile ideologice stanga/dreapta (lipsa lider-ului a contat de asemenea).
   Avand un guvern minoritar , Marea Britanie va avea o enorma dificultate sa ia orice decizie , incluzand negocierile pentru Brexit, fara ca opozitia sa nu fie de acord, iar opozitia condusa de Jeremy Corbyn nu mai reprezinta deloc Partidul Laburist centrist de pe timpul lui Tony Blair , ci o colectie de miscari de stanga , inclusiv extrema-stanga.
   Pentru Romania , in aparenta vestile sunt bune , fiindca cetatenii romani din Marea Britanie par mai protejati de eventualitatea unui Brexit dur care le-ar afecta drepturile civice, in realitate Romania avea foarte multa nevoie de o Mare Britanie puternica pentru a se opune derapajelor Uniunii Europene si SUA.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu